• Het eerste elftal van het toenmalige SVV.

    Aangeleverd

Unieke voetbalfoto uit de oorlogsjaren

SCHOORL Bij de redactie van De Duinstreek is onlangs een vrij zeldzame foto terechtgekomen. Een 'zwart-witje' uit de Tweede Wereldoorlog: 1944, het laatste jaar van de bezetting.

Jouke Minkema

Beetje beschadigd, dat wel maar door foto Evers in Schoorl weer in goede staat gebracht en vermenigvuldigd. Het eerste voetbalelftal van de toenmalige Schoorlse Voetbal Vereniging (SVV, later VV Schoorl) werd kampioen van de vierde klasse KNVB, en zo te zien willen de mannen dat weten ook.

BELANGSTELLING Nadat de elftalfoto met verhaaltje enige tijd terug in de krant stond, werd er door belangstellend publiek veelvuldig gevraagd naar de kampioen van toen. Onze hoffotograaf heeft er een aantal afgedrukt en handelt verdere bestellingen af. (15 X 21 cm) Met Sint Nicolaas en Kerst in het vooruitzicht een uniek cadeau. Kosten 7,90 euro per stuk. De Schoorlse Voetbal Vereniging is mede opgericht door Lou Schotvanger in 1920. De eerste competitiewedstrijd werd gespeeld in september 1921, een thuiswedstrijd tegen CSV 3 uit Castricum. Uitslag: 2-2. Toen deze foto in 1944 gemaakt werd, was van fusies nog geen sprake. Duinranders bestond nog niet. BSV Bergen en Berdos gingen hun eigen, zelfstandige weg. SVV werd kampioen. Het eerste elftal straalde onverzettelijkheid, vertrouwen en kracht uit. Hier nog op het sportveld aan de Molenweg.

THUIS OMKLEDEN Toen de Sportlaan er nog niet lag. Toen een aantal spelers zich nog thuis omkleedde en even de Heereweg overstak. Daar woonden, op steenworp van het speelveld, de families Van Zonen en Selhorst. Een bouwvallig houten lokaaltje diende als kleedkamer. Er voor de scheidsrechter anderhalf bij anderhalve meter beschikbaar was. Vandaar dat de fluitist maar acht minuten rust gaf, bij gebrek aan frisse lucht. Waar nog vele honderden supporters een kaartje kochten bij Dirk Stoel om verzekerd te zijn van een dijk van een wedstrijd. Dirk was ooit gevraagd de vaste controleur een zondagje te vervangen. Het werd langer dan dertig jaar.

Garant voor een onvergetelijke middag stonden of zaten boven van links naar rechts: de broers Jo en Jaap Klop, Jan Selhorst, Co Hartog en Jaap Tuin. Middelste rij: Piet Duinmeijer, Jaap Henneman (de spil, die ballen stopte met zijn bil, chronische rode plek) en Barend Strooker. Onder: Cor van Zonen, Jaap Oud, Arie Mooij en Willem Beeldman.

SVV verloor een jaar eerder de kampioenswedstrijd thuis tegen Berdos met 1-4. In 1944 nam SVV revanche op de buurman en won met 6-2. Bij elk Schoorls doelpunt stortte Berdos keeper Brakenhof 'geblesseerd' ter aarde. Maar de scheids tuinde daar niet in. Het feest bleef in Schoorl.