• Afhankelijk van de wind gaat de titanenstrijd plaatsvinden in een weekend tussen 18 augustus en 21 oktober.

    Cees van der Weele

Van Hoek tot Helder: Kiten over 130 km Noordzee

CAMPERDUIN Het windraam voor de jaarlijkse kitesurfmarathon Hoek tot Helder opent in augustus. Kitesurfers uit heel Europa gaan de strijd aan tegen hart- en vaatziekten. Ze gaan 130 kilometer kitesurfen van Hoek van Holland naar Den Helder, en dat allemaal voor het goede doel: de Hartstichting. De kitesurfers doen ook Camperduin aan.

Enthousiaste kiters die wel eens 40 tot 50 kilometer hebben gedownwinderd, kunnen zich vanaf 19 maart aanmelden via www.hoektothelder.nl. Wees vlug, want vorig jaar waren de kaarten snel uitverkocht. Het goede nieuws is dat het aantal beschikbare plaatsen ten opzichte van vorig jaar is verdubbeld.

"Afhankelijk van de wind zal deze titanenstrijd plaatsvinden in een weekend tussen 18 augustus en 21 oktober", legt organisator Martijn van Dijk uit. "Tijdens de tocht, langs de gehele Nederlandse kust, zullen we de stranden van Scheveningen, Noordwijk, IJmuiden, Camperduin en ten slotte Den Helder aandoen. Een unieke ervaring voor kiters, want nergens ter wereld bestaat er zo'n lange kitesurftocht waar deze immense afstand in één dag wordt afgelegd." Los van de kite-vibe draagt ook het goede doel bij aan het sympathieke karakter van de tocht. "Vorig jaar is er door de deelnemers bijna 100.000 euro opgehaald voor de Hartstichting. Het doel voor dit jaar is 200.000 euro. Het zou natuurlijk waanzinnig zijn als we dat met z'n allen bij elkaar kunnen kiten."

STERK HART Hoek tot Helder wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door Stichting Kite 4 Charity. Met het evenement wil de stichting bijdragen aan onderzoek van de Hartstichting. De Hartstichting werkt aan concrete oplossingen om ieders hart zo sterk mogelijk te houden, zodat iedereen uit het leven kan halen wat erin zit. Stap voor stap en op verschillende fronten tegelijk werken zij aan een hartgezonde samenleving. Dat doen zij samen met medewerkers, patiënten, vrijwilligers, donateurs, zorgprofessionals, wetenschappers en businesspartners. De ambitie is om hart- en vaatziekten zo vroeg mogelijk te kunnen herkennen, op te sporen en zo goed mogelijk te behandelen. Info via www.hoektothelder.nl.