'Een uitvaart kost tegenwoordig 20.000 euro'

EGMOND AAN DEN HOEF Gijsje Teunissen begon veertien jaar geleden Charon Uitvaartbegeleiding in Egmond aan den Hoef. Wie vragen heeft over mogelijkheden in uitvaartland, kan die stellen via www.deduinstreek.nl. Op deze plek geeft Gijsje antwoord.

Deze keer een opmerking: Een uitvaart kost tegenwoordig 20.000 euro.

Welnee, dat hoeft echt niet. De gemiddelde uitvaart hier in Noord-Holland kost tussen 4.000 en 7.000 euro, maar kan goedkoper. Het ligt er natuurlijk helemaal eraan, wat de familie wil. Als je een beetje rekening houdt met waar de kosten vandaan komen, dan kan je ook met minder geld een mooi afscheid vormgeven.

Het begint eigenlijk al met de opbaring. Thuis opbaren is niet alleen het goedkoopste, maar ook het mooiste omdat je dag en nacht naar je liefste toe kan gaan.
Grote kostenpost is de locatie. Een crematorium berekent extra tijd apart (een kwartier kost afhankelijk welk crematorium al gauw tussen 90 en 195 euro) en voor de hapjes en drankjes betaal je horecaprijzen. Denk na of je het afscheid en de condoleance niet misschien ook thuis, in de tuin of in je eigen verenigings- of clubhuis kunt houden.

Daarna begeleid je je liefste alleen met naaste familie en vrienden naar het crematorium en, als je heel veel wilt besparen, breng je hem of haar de volgende ochtend voor 8.30 uur naar het crematorium. Je kunt je dierbare ook in je eigen auto naar het crematorium of de begraafplaats brengen, dat spaart zeker geld, net als geen volgauto's.
Een kist kost tussen 350 en 2.000 euro; hoe mooi is het als je het laatste huisje zelf gaat maken, of een mooie plank met een prachtige doek neemt. Natuurlijk moeten deze besparingen bij jou passen. Laat je voorlichten.