'Mijn moeder overwintert in Spanje. Hoe gaat het met de uitvaart als zij overlijdt?'

EGMOND AAN DEN HOEF Gijsje Teunissen begon veertien jaar geleden Charon Uitvaartbegeleiding in Egmond aan den Hoef. Wie vragen heeft over mogelijkheden in uitvaartland kan die stellen via www.deduinstreek.nl. Op deze plek geeft Gijsje antwoord.

Deze keer: Mijn moeder overwintert in Spanje aan de Costa Blanca, maar wil er ook gaan wonen. Hoe gaat het met de uitvaart als zij overlijdt?

"De Spaanse cultuur is heel anders dan wij hier in Nederland gewend zijn. Over het algemeen zijn de uitvaarten van Spanjaarden na 24 uur en is er weinig tijd voor uitgebreide voorbereidingen, zoals hier bij ons. Maar er zijn intussen langs de Costas diverse dames in de uitvaart werkzaam die wél een persoonlijke uitvaart kunnen organiseren en begeleiden zoals wij het kennen. Het is zeker aan te raden om je daar eens te oriënteren. Mocht je moeder plotseling overlijden en heeft zij niets vastgelegd, dan zou een Spaans uitvaartbedrijf alles over kunnen nemen en worden de laatste wensen van je moeder misschien niet uitgevoerd. In Spanje word je meestal boven de grond, in een nis in de muur, begraven maar je kunt ook gecremeerd worden. De meeste Nederlanders in Spanje kiezen ervoor om in Spanje gecremeerd te worden en om dan eventueel later in Nederland een herdenkingsdienst te laten plaatsvinden.
Mocht de Nederlandse familie bij het afscheid aanwezig willen zijn, dan kan de dienst later gehouden worden. Het lichaam zou ook naar Nederland gebracht kunnen worden voor een afscheid. Dan moet het lichaam gebalsemd worden. De repatriëring – het overbrengen van het lichaam – zit bij vakantiegangers over het algemeen in het verzekeringspakket. Maar woon je permanent in Spanje, dan kunnen de kosten tot 10.000 euro oplopen."