Vraag aan Gijsje: Wie betaalt de uitvaart?

EGMOND AAN DEN HOEF Gijsje Teunissen begon veertien jaar geleden Charon Uitvaartbegeleiding in Egmond aan den Hoef. Wie vragen heeft over mogelijkheden in uitvaartland, kan die stellen via www.deduinstreek.nl. 


Deze keer: 'Afgelopen jaar is mijn oom overleden. Hij was alleenstaand, had geen kinderen en alleen wij – vijf neven – waren er om de uitvaart te regelen. Geheel naar zijn wensen was er een afscheid in de kerk, is hij begraven in een eigen graf en daarna gingen wij borrelen in zijn stamcafé in het dorp. Na zijn overlijden deed iedereen iets en was er dus niets aan de hand. Maar nu komt de rekening en …. wie moet dit betalen?'

Gijsje: "Jammer genoeg komen uitvaartbegeleiders deze zaken vaker tegen. Daarom is het in eerste instantie heel belangrijk om al in het eerste gesprek te bespreken wie aanspreekpunt is èn wie de rekening straks gaat betalen. Deze persoon tekent ook voor de uitvaart en zal daarna aangesproken worden om te betalen. Wie heeft er bij jullie getekend? Meestal is een familielid al langer belast met de financiën van de overledene en is hij gemachtigd om te betalen. Dit is bij jullie waarschijnlijk niet gebeurd en jullie waren in het volste vertrouwen dat het wel goed zou komen. Ik zou daarom graag elke alleenstaande met klem willen adviseren om zijn uitvaart en alles wat erbij komt ruim van tevoren en zo goed mogelijk met een financiële adviseur of de notaris te bespreken en vast te leggen, om dit soort vervelende situaties te voorkomen. Mocht je tòch in deze situatie belanden, probeer dan in ieder geval de rekening zo laag mogelijk te houden. Een eigen graf kost nog steeds twee tot drie keer zoveel dan bijvoorbeeld een algemeen graf; cremeren kan ook een goedkopere optie zijn. Een borrel toe in een café is altijd een duurder, dan bijvoorbeeld een kopje koffie met iets lekkers, of de borrel thuis bij de overledene of bij iemand van de familie."