Onderzoek in Egmond aan Zee naar de ondersteuningsbehoeften van mensen met dementie en hun naasten

11-07-2019, 11:47 | Lezersnieuws | Laura

Een sociale benadering dementie, dat is de ambitie van de Zorgcirkel en Magentazorg. Deze benadering van Anne-Mei The en haar organisatie de Tao of Care vloeit voort uit langdurig onderzoek naar de leefwereld van mensen met dementie en hun naasten. Daaruit blijkt dat er kloof is tussen de behoeften van mensen met dementie en hun naasten en het huidige aanbod. Met de Sociale Benadering Dementie wordt de focus echter verlegd van de aandoening zelf naar de leefwereld van de persoon met dementie en diens omgeving.

Om deze benadering in de praktijk te brengen is de Zorgcirkel en Magentazorg gestart met een Social Trial. Hierin wordt experimenteerruimte gecreëerd die tot doel heeft de ondersteuning aan mensen met dementie en hun naasten te verbeteren.

Voordat De Zorgcirkel en Magentazorg met deze nieuwe vormen van ondersteuning aan de slag gaan, is de Tao of Care gevraagd om de ondersteuningsbehoeften van mensen met (beginnende) geheugenklachten en hun naasten in Egmond aan Zee en Alkmaar Zuid in beeld te brengen. In de maand juli zijn vier onderzoekers (Astrid Parys, Laura Juurlink, Marit Smit en Sandra Schouwstra) in de wijk aanwezig. Ze gaan in gesprek met bewoners op bankjes, op straat of voor de supermarkt over het ouder worden in de wijk. Ze doen mee aan activiteiten in de buurt en bij de dagbesteding en spreken met verschillende zorg- en welzijnsprofessionals. Dit kortdurend wijkonderzoek vormt de eerste stap in een beweging die de Zorgcirkel en Magentazorg wil faciliteren naar het beter ondersteunen van mensen met dementie en hun naasten op psychologisch en sociaal vlak.

Wilt u graag met de onderzoekers in gesprek? Dan horen wij graag van u.

U kunt ons altijd bellen of mailen op:

(020) 820 11 88

info@tao-of-care.nl