• Eén van de zwanen met jongen afgelopen maand.

    Cynthia Levering

Waar zijn de Egmondse Slotgracht zwanen?

12-06-2019, 09:30 | Lezersnieuws | cynthia

Sinds 2013 broedt er een vast zwanenpaar (geringd en wel) in het water rond de Slotgracht in Egmond aan den Hoef. De afgelopen twee jaar hadden ze een nest in de Slotgracht, daarvoor hebben we nestjes gehad aan de Gyotte van IJsselsteinlaan/Beatrixlaan. Zwanen zijn redelijk honkvast en volgen een vast patroon rond de broedtijd. Juist daarom viel het mij op dat de zwanen zo’n twee weken geleden uit beeld verdwenen. Ze hadden wederom een prachtig nest vol nakomelingen (zie foto) en eigenlijk altijd blijven ze tot de jongen redelijk groot zijn in het water in de woonwijk voordat ze de polder intrekken. Nu lijken ze echter van de een op andere dag spoorloos verdwenen en zijn ze al een aantal weken niet meer gezien. Ook uit contact met de dierenambulance bleek dat ze niet verplaatst zijn voor bijvoorbeeld hun eigen veiligheid (ze zitten vaak in de berm aan de Beatrixlaan, vlak bij langsrijdend verkeer).

Op internet lees je de meest afschuwelijke verhalen over het jagen op zwanen, onder andere omdat de jongen een delicatesse zouden zijn in sommige buurlanden. Het zet je aan het denken.

Mijn zoon vroeg me wat ik wilde bereiken met een bericht in de krant. Wel, deze zwanen krijgen we niet meer terug, maar ik weet zeker dat er meer dierenvrienden zijn die net als ik die een oogje in het zeil kunnen houden op zwanenparen die nog wél rustig ronddobberen. 

Mocht je meer weten, of opvallende dingen gezien hebben: laat het me vooral weten: cynthialevering@quicknet.nl. Een bezorgde bewoner van de Gyotte van IJsselsteinlaan in Egmond aan den Hoef.

Cynthia Levering

Gyotte van IJsselsteinlaan 5

Egmond aan den Hoef

cynthialevering@quicknet.nl