• Voorzitter Martijn Mulder (l) van de Historische Vereniging en Fred Valkering van museumhoeve Overslot toosten op het nieuwe jaar.

    Ab Baart

2018 wordt spannend jaar voor museumhoeve Overslot

EGMOND AAN DEN HOEF Onder het genot van glühwein en oliebollen bezochten veel bezoekers op de eerste dag van het nieuwe jaar de nieuwjaarsreceptie van museumhoeve Overslot. In het historische hart van Egmond aan den Hoef blikte voorzitter Fred Valkering terug op een succesvol jaar met meer dan 10.000 bezoekers, die afkwamen op de exposities en voorstellingen. Maar hij voorzag ook dat 2018 wederom een heel spannend jaar wordt voor museumhoeve Overslot.  

,,Het is de bedoeling dat begin februari, nog net vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, het college van b en w de voorstellen van de initiatiefgroep aan de raad voorlegt en als deze hiermee akkoord gaat dan zal op termijn definitief het doek vallen voor dit unieke concept op deze bijzondere plek. Overslot moet dan plaats moeten maken voor een slowfood restaurant met bierproeverij van Brouwerij Egmond waar in Egmond echt helemaal niemand op zit te wachten", aldus Valkering.

Onlangs zijn de voorzitters van de vier actieve stichtingen binnen het slotkwartier (Slotkapel, Kapberg, Historisch Egmond en Hafre/Hoeve Overslot) bijeen gekomen om zich een beeld en een mening te vormen over deze voorstellen van de initiatiefgroep uit de gemeenteraad. De vier stichtingen vinden het een gemiste kans als deze voorstellen gerealiseerd worden. Daarom hebben ze wethouder Snabilie uitgenodigd voor een gesprek om hun visie met hem te kunnen bespreken, voordat het college dit voorstel aan de gemeenteraad doet.

,,Men moet daarbij ook vooral niet uit het oog verliezen dat deze initiatiefgroep destijds aan de slag gegaan is vanwege een motie die door alle raadsfracties is onderschreven, namelijk dat 'in toekomstvisies breed is onderschreven dat toerisme de kurk is waarop onze lokale economie drijft; Kunst en Cultuur binnen alle dorpskernen daaraan op geheel eigen en onderscheidende wijze een bijdrage leveren; Museumhoeve Overslot als culturele vrijplaats daarin een rol van betekenis speelt.'"

Zelf voegde Valkering daar nog een citaat uit de kerstboodschap van Koning Willem Alexander aan toe, namelijk; 'het lijkt steeds moeilijker te worden om elkaar in het dagelijks leven te ontmoeten. De plaatsen waar heel uiteenlopende mensen elkaar van oudsher tegenkomen - kerk, kantoor, café, sportclub, school - verliezen die verbindende functie steeds meer. Misschien is alleen het ziekenhuis nog een plek waar je in contact kunt komen met mensen met een andere achtergrond en levensstijl.' ,,Juist daarom moet museumhoeve Overslot, de culturele ontmoetingsplek van de Egmonden, blijven bestaan", aldus Fred Valkering.

2018 is het jaar waarin herdacht wordt dat Lamoraal van Egmond 450 jaar geleden op het schavot in Brussel werd onthoofd. Deze historische gebeurtenis wordt dit jaar op veel manieren herdacht en daarover gaf de voorzitter van stichting Historisch Egmond, Martijn Mulder, als coördinator van deze evenementen, de vele aanwezigen een voorproefje. Vervolgens werd door de beide voorzitters het glas geheven, gevuld met het Lamoraal bier, gebrouwen in België, op het Lamoraaljaar 2018.