• Courtesy de kunstenaar

25 kunstenaars eren de vogel als symbool in Kranenburgh

BERGEN Het rijke groen rondom Kranenburgh is in de zomer is een paradijs voor vogels en hun liefhebbers. Lange tijd zagen we de vogel als bemiddelaar tussen het hogere en de mens. Vogelwichelaars deden voorspellingen aan de hand van de vliegwijze van vogels. We dichtten uilen, valken, duiven en zwanen allerlei krachten en wijsheden toe. Tegenwoordig overheerst de 'koude' symboliek van de wetenschap en leren we de vogel vooral kennen volgens de klinische spelregels van de vogelkunde. Gastcurator Hanne Hagenaars geeft met B is for Bird de vogel terug als symbool. Te zien in Museum Kranenburgh van 3 juni tot en met 16 september.

In B is for Bird brengen vijfentwintig hedendaagse kunstenaars de vogel terug als een magisch wezen, als spiegel van onze verlangens en angsten. De vogel spreekt nog steeds tot de verbeelding: als symbool van de menselijke ziel, als vertegenwoordiger uit een andere wereld of mythisch dier. Zo portretteert Emo Verkerk de kalkoen (de aardmoeder) als teken van overvloed. Of de kunstenaar gebruikt de wetenschappelijke benadering om daar zijn eigen draai aan te geven, zoals Kevin Mancera. Hij ontdekte dat arme landen ondanks hun vogelrijkdom toch geen nationale vogel hebben en bedeelt ze er alsnog een toe.

De tentoonstelling is samengesteld door Hanne Hagenaars, schrijver en tentoonstellingsmaker en hoofd Studium Generale voor de Koninklijke Academie Den Haag.

Deelnemende kunstenaars zijn: Daniëlle van Ark, Anne van As, Pieter Bijwaard, Martin Brandsma, Johan Claassen, Lisa Couwenbergh, Driessens & Verstappen, Daan van Golden, Dolf Henkes, David Jablonowski, Martijn de Jonge, Wouter Klein Velderman, Paul Kooiker, Eva Kot'átková, Anaïs López, Chaim van Luit, Kevin Simón Mancera, José María Sicilia, Claudia Sola, Mirjam Somers, Dieuwke Spaans, S.H.W. van Trigt, Julie van der Vaart, Emo Verkerk, Mirjana Vrbaski, Johan Marinus de Vries, Cornelis Nozeman & Christiaan Sepp.