• Broeder Steve Purperhart is het gezicht van de Abdij en beheert onder andere de abdijwinkel.

    Martijn Mulder

Abdij leeft en werkt in stilte

EGMOND-BINNEN Zonder al te veel tromgeroffel is de Abdij van Egmond begin vorig jaar een nieuwe koers gaan varen. De monniken wilden terug naar de basis, terug naar meer stilte. Voor de buitenwereld leek het daarom even of alle publieksactiviteiten zouden worden gestaakt. Dit is echter maar schijn, want ook voor bezoekers is er nog genoeg te beleven in en rond de in de jaren 30 herbouwde abdij. Zo zijn er ook nog iedere zaterdag rondleidingen, met uiteraard aandacht voor de rijke historie.

Door Martijn Mulder

In het jaar 950 verving de Friese graaf Dirk II het door zijn vader gestichte, houten nonnenklooster in het huidige Egmond-Binnen, door een stenen klooster. Hierbij verving hij ook de frêle nonnen door monniken, die hij over liet komen uit Gent. Bescherming kregen zij van de leenheer en zijn gevolg, de latere heren van Egmond. Het klooster groeide uit tot de wereldberoemde Abdij van Egmond en werd het centrum van kennis en cultuur van het latere graafschap Holland. Halverwege de zestiende eeuw was het gedaan met de bloeiperiode. De monniken waren inmiddels vertrokken en de kostbaarheden verwijderd, toen op 7 juni 1573 de majestueuze abdij samen met het Slot op den Hoef op bevel van Willem van Oranje in brand werden gestoken. Hiermee werd voorkomen, dat de oprukkende Spanjaarden deze grote gebouwen zouden gebruiken als uitvalsbasis tijdens het beleg van Alkmaar. De list werkte, want de Spanjaarden dropen uiteindelijk kansloos af.

KAARSENMAKERIJ Op het abdijterrein, waar ooit de graven van Holland zich lieten begraven, werd begin jaren 30 een nieuw klooster gebouwd, naar ontwerp van architect Kropholler. Later volgde (opnieuw) de verheffing tot abdij. Vlak na de Tweede Wereldoorlog begonnen de monniken zelf kaarsen te maken, wat een lucratieve handel bleek. De kaarsenmakerij is nog steeds volop in bedrijf en levert nog altijd kaarsen aan diverse kerken in Nederland. Ook in de abdijwinkel, waar broeder Steve Purperhart de verantwoordelijke is, worden de ambachtelijke kaarsen goed verkocht.

VENSTER Deze winkel is, naast de vlindertuin en het abdijmuseum, een bijzondere trekpleister voor bezoekers van buitenaf. Ze kunnen hier bijvoorbeeld nog altijd terecht voor een heel brede selectie aan boeken over historie, spiritualiteit, filosofie en kunst. "Eigenlijk is er dus niet zo veel veranderd", aldus broeder Steve. "Bezoekers krijgen nu koffie in de winkel en het restaurant gebruiken we alleen nog voor groepen." De winkel fungeert als venster van de abdij. Een venster waar ruimte wordt geboden voor ieders persoonlijke zoektocht, naar wat ieder ten diepste drijft. "Alle activiteiten die wij organiseren en alle artikelen die ten verkoop worden aangeboden zijn herzien naar de nieuwe koers die de abdij vaart."

LEZINGEN In dit verband houdt de Abdij een lezingencyclus onder de titel 'Een ontmoeting op weg naar Pasen'. Hierbij zullen de inleiders de deelnemers geestelijk voedsel aanreiken, tot verdieping van hun geestelijk leven. De lezingen vinden plaats in de periode van 28 januari tot en met 10 maart.

Het volledige programma is te vinden op www.abdijvanegmond.nl . Daar kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden. De abdijwinkel en museum zijn iedere dinsdag tot en met zaterdag geopend van 12.00 tot 16.30 uur.