• Alef Starreveld

Actieve dorpsdichter Bergen viert zeventigste verjaardag

BERGEN Arij van der Vliet viert op donderdag 25 juli zijn 70ste verjaardag bij galerie Rogier Jonk, aan het Plein. Bezoekers zijn van 17.00 tot ongeveer 19.00 uur welkom. De dorpsdichter laat weten geen cadeaus te willen. Maar voor wie niet met lege handen aan wil komen, kan een Aandeeltje-Arij kopen. "Dat maakt mijn werken als dichter mogelijk."

Arij houdt rond 17.30 uur een gratis workshop (8 minuten) dichten voor beginners. Het thema: het is niet altijd feest! Aanmelden voor 20 juli via arijvliet@gmail.com. 

HOUTEN KRUKJE De dorpsdichter heeft meer op stapel staan. Op een houten krukje - 'het kleinste podium van Europa' - rond de Ruïnekerk draagt hij gedichten voor aan de bomen, de rode beuk, zijn vriend. Hij alle klassiekers uit zijn hoofd, maar schrijft ook eigen werk. Zijn bekendste gedicht: 'brug open, motor af' is bekroond met een verkeersbord. Niet slecht voor een lokale bekendheid, die om de minuut wordt toegezwaaid door vrouwen met fietstassen. "Ik lijk de paus wel", grapt hij. Dorpsgenoten kunnen een 'Aandeeltje Arij' kopen, om hem een beetje te helpen; hij geeft het dorp zijn gedichten terug. Vaak luistert er niemand, behalve de beuk, maar soms blijft een passant plakken om een praatje te maken of een gedicht te kiezen tussen de één en veertig. 'Roep maar een getal.' Goed: zeven. Hij kruipt in zijn rol, vlamt op en fluistert: 'Bergen, Bergen en nog eens Bergen. Ik zie er tegenop en dan weer vanaf.' (Onno den Hollander – journalist van het tijdschrift Quote)

WORKSHOPS Iedere laatste vrijdag van de maand (behalve juli) is er om 16.00 uur een open podium voor dichters en muzikanten bij galerie Rogier Jonk aan het Plein in Bergen. De workshops worden gehouden naar aanleiding van een thema. Toegang gratis. 
De bijeenkomsten Dichters en Co in Schoorl, waarbij verschillende dichters centraal staan, beginnen in september weer. Deelnemers nemen een gedicht van de betreffende mee en vertellen hierover. De bijeenkomsten staan in het teken van kennismaking en verdieping. Toehoorders zijn altijd welkom. De toegang is gratis. Op donderdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur in De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl.

Vrijwillige bijdragen, om het werk van de dorpsdichter in stand te houden, zijn welkom via rekeningnummer NL95 TRIO 0391 0816 67 tnv Stichting Aandeel Arij.