• Ashley van den Berg loopt stage in Bergen.

    Horizon College

Ashley is Nederlands kampioen doktersassistent

BERGEN Ashley van den Berg uit Alkmaar is Nederlands kampioen doktersassistent. Zij deed 15 en 16 maart mee aan de finale van Skills Heroes, de landelijke vakwedstrijden voor mbo-studenten. Ashley (19) volgt de opleiding bij het Horizon College in Alkmaar en loopt stage bij de praktijk de Bergense huisartsen in Bergen.

Voordat Ashley tot de finale doordrong, moesten alle kandidaten vrijdag 15 maart eerst een halve finaleopdracht uitvoeren. Die opdracht deed zij zo goed dat ze tot dagwinnaar werd uitgeroepen en daarmee een finaleplaats bemachtigde. De volgende dag, zaterdag 16 maart, maakte Ashley zich op voor de finale met in totaal acht finalisten. "Omdat ik dagwinnaar was geworden gaf me dat een goed gevoel over mijn prestaties en was ik er helemaal klaar voor om de finale in te gaan", vertelt Ashley.

LASTIG De finale vond plaats in Middelburg en bestond uit vier onderdelen: tien telefoongesprekken voeren om de urgentie van de klacht te bepalen, administratie, drie medisch technische handelingen verrichten en gesprekken houden met simulatiepatiënten. Een van de simulatiepatiënten was Engelstalig, wat extra uitdagend was. "Het waren lastige casussen waar je goed je hoofd bij moest houden. Ik had me goed voorbereid, maar het was toch spannend omdat je niet precies weet wat je te wachten staat. De jury zit recht tegenover je en houdt alles goed in de gaten en er zit ook nog publiek mee te kijken, wat extra spanning met zich meebrengt."

GLIMLACH En dan het moment van de prijsuitreiking. Ashley zegt hierover: "Het was supergaaf toen ik mijn naam zag staan bij plaats 1. Ik ben Nederlands kampioen doktersassistent en met een supergrote glimlach kijk ik terug op deze ervaring die ik zeker niet had willen missen."

Deze week zijn er nog meer finales van Skills Heroes, deze vinden van 20 tot en met 22 maart plaats in de Rai in Amsterdam.