• Met zijn mobiele atelier trekt Bas van Nieuwburg door het land, op zoek naar bijzondere plekken en landshappen die hem inspireren tot bijzondere schilderijen en tekeningen.

    Lisa Bedeaux

Bas van Nieuwburg laat in Bergen aan Zee zien hoe mooi het kan zijn: 'Natuurrijk'

BERGEN AAN ZEE Te midden van de groeimodellen van de 'economische nuttigheid' presteert Bas van Nieuwburg het steeds weer om mooie, oorspronkelijke plekken te vinden waar je even 'met jezelf alleen' kunt zijn om aan de waan van de dag te ontsnappen.

Ondanks alle welvaart waarover ze beschikken gaan mensen erop uit, op zoek naar de rust van de natuur om daar ontspanning te vinden. Met zijn expositie 'Natuurrijk' in het Zeehuis Bergen aan Zee (12 mei tot en met 3 juli) geeft de kunstenaar een indrukwekkend beeld van al het moois dat nog is te zien en te beleven, 'als je er maar oog voor hebt'. Zondag 12 mei is de feestelijke opening van 16.00 tot 17.30 uur.

OP LOCATIE Met zijn mobiele atelier trekt Bas door het land, op zoek naar bijzondere plekken en landschappen die hem inspireren tot schilderijen en tekeningen. Altijd buiten op locatie omdat de kleuren en de indrukken van de plek zelf hem inspireren tot het creëren van 'verstilde natuur'. Indrukken die je laten beleven hoe het oorspronkelijk geweest moet zijn.

De expositie Natuurrijk in het Zeehuis te Bergen aan Zee is een ode aan de mooie, kleurrijke omgeving die veel mensen kennen, maar die op veel plekken onderhevig is aan verandering door modernisering. Mooie oorspronkelijke plekken hebben plaats moeten maken voor oprukkend baksteen. 

Dat de expositie juist in het Zeehuis Bergen aan Zee plaatsvindt, is geen toeval. Het is een van de Nauurvriendenhuizen die Nederland rijk is en de uitgelezen plek om juist die door Bas vastgelegde rijke en oorspronkelijke natuur in de juiste ambiance te tonen aan het publiek. Expositie Natuurrijk is van 12 mei tot en met 3 juli, dagelijks te bezichtigen in Het Zeehuis Bergen aan de Verspyckweg 5 in Bergen aan Zee. Meer informatie via www.basvannieuwburg@live.nl.

OVER DE KUNSTENAAR Bas van Nieuwburg (1976, Waarland) bracht zijn jeugd door in Alkmaar, Heiloo en Bergen waar de natuurrijke omgeving de grondslag vormt voor zijn voorliefde voor kunst, ambacht, natuur en monumentaal erfgoed. Hij volgde zijn middelbare school periode aan de Adriaan Roland Holstschool Bergen waarna hij, gedreven door een grote passie voor het ambacht, van 1995 tot 1998 opleiding tot meubelmaker voltooide in Amsterdam. Hij studeerde vervolgens van 1999-2003 Architectonische Vormgeving en Binnenhuisarchitectuur aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Vanuit zijn passie voor de natuur, kunst, ambacht en erfgoed solliciteerde Van Nieuwburg bij een gerenommeerd restauratiearchitect in Den Haag, waar hij werd aangenomen en intern werd opgeleid tot restauratiedeskundige. Tien jaar woonde en werkte hij in Den Haag van waaruit hij uiteenlopende bouwkundige restauraties begeleidde. In 2010 verruilt hij Den Haag voor Krabbendam waar hij de beheerderswoning kan betrekken van een monumentale schuurkerk. Terug in de omgeving van zijn geboorteplaats en geïnspireerd door de ruimte van het landschap gaat hij zijn werk van met name kerkrestauraties meer en meer combineren met het tekenen en schilderen van het buitengebied, dat hij in Den Haag vaak miste. Hij ontwikkelde een eigen stijl in het 'naar waarneming teken en schilderen van vele mooie buitenplaatsen'. 

Inmiddels is Van Nieuwburg vijf jaar gevestigd in rijksmonument Hofstede Vredevelt aan De weg naar de Oude Veert 5 in Egmond aan den Hoef, waar hij regelmatig een open atelier combineert met besloten huiskamerconcerten.