• De Beach Bastard belooft een spektakel te worden en een uitdaging voor bikers en hardlopers.

    Rob Glas

Beach Bastard in Egmond opent sportief strandseizoen

EGMOND AAN ZEE Het strandseizoen voor sporters wordt op zaterdag 29 september geopend met de Beach Bastard. De combinatie van fietsen en hardlopen belooft een waar spektakel te worden. Als het aan organisator Maarten Tuik ligt, groeit het evenement uit tot een jaarlijkse, eerste krachtmeting van strandsporters, waarbij vooral ook de gezelligheid en het kameraadschap voorop staan.

Door Martijn Mulder

Iedere winter worden er in de gemeenten Bergen en Castricum diverse sportwedstrijden op het strand gehouden. Zo is er op 13 oktober de Derp Bikers Beach Race, inmiddels een klassieker die deelnemers uit heel Europa trekt. Het tweede weekend van januari staat traditioneel ook in het teken van strandsport. Eerst is er op zaterdag de Egmond-Pier-Egmond race, waarin de mountainbike-top en wegrenners van naam de strijd aangaan onder vaak zware weersomstandigheden. Een dag later wordt de Egmond Halve Marathon gelopen, bekend in de hele sportwereld. Voor fietsers is er dan ook nog het NK Strandrace in Castricum aan Zee, in maart. Kortom, er valt genoeg te beleven.

KWALIFICATIE Toch vond Maarten Tuik van organisator Husk Events, dat er behoefte was aan een extra uitdaging. Tuijk was jarenlang zelf enthousiast MTB'er en vanuit deze passie ontstond het idee om een wedstrijd te organiseren, waarbij ook vooral de verbroedering en de gezelligheid voorop staan. "We organiseren al twee jaar evenementen en zoeken daarbij vooral naar dingen die er nog niet zijn." Voor het Hoever Dorpsfeest organiseerde Tuijk tot tweemaal toe Highland Games. In Alkmaar vindt op 23 juni de Jungle Fabriek plaats, hét kinderfestival van Noord-Holland, waarbij ook een hoekje is ingericht voor ouders. "Oorspronkelijk wilden we graag een 'obstacle run' op het strand organiseren," legt Tuik uit. Hij liep die middag door Egmond aan Zee langs de Beach Bastards bike shop en raakte in gesprek. "Er bleek behoefte aan een strandrace en zo is het idee voor de Beach Bastard ontstaan." Het vernieuwende aan de race, is dat er een tijdskwalificatie aan vast zit. De gemeente Bergen dacht actief mee bij het aantrekkelijk maken van het parcours.

UITDAGING Op zaterdag 29 september verschijnen allereerst de fietsers aan de start van een zes kilometer lang parcours vol uitdagingen. Deelnemers krijgen twee uur de tijd om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. De snelste vijftig rijders gaan naar de finales, die vanaf 12.00 uur worden gereden. 's Middags om 15.00 uur zijn vervolgens de hardlopers aan de beurt. Op hetzelfde parcours worden de lopers op de proef gesteld middels diverse muren die beklommen kunnen worden. "Elke meter van het parcours staat in het teken van uitdaging," zo besluit Tuik, die voor deze eerste editie tussen de zeshonderd en duizend deelnemers verwacht. Inschrijven kan op www.beachbastard.nl