• De Algemene Begraafplaats Bergen ligt aan de Kerkedijk.

    Habro Fotografie/Hans Brouwers

Begraafplaats Bergen houdt open dag tijdens Weekend van de begraafplaats

BERGEN Het weekend van de begraafplaats vindt plaats op 24, 25 en 26 mei. In het hele land doen begraafplaatsen hieraan mee. Ook de begraafplaats van Bergen (aan de Kerkedijk), die zaterdag 25 mei een open dag houdt. Van 10.00 tot 15.00 uur zijn geïnteresseerden welkom.

Een begraafplaats is een plek vol prachtige, verdrietige en unieke verhalen. Verhalen over families, geliefden, kinderen en het definitieve afscheid. Maar ook verhalen over de geschiedenis van de begraafplaats en over grafmonumenten.

"Het thema 'een plek vol verhalen' past er daarom goed bij", vindt wethouder Jan Houtenbos. "Vooral de begraafplaats van Bergen is een plek vol verhalen: van graven van bekende Bergenaren, tot diverse cultuurhistorische graven en monumenten. En het ereveld, met 247 slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen verdienen het om verteld te worden."

De meeste overledenen op het ereveld waren vliegeniers, vooral afkomstig uit landen van het Gemenebest. Van tientallen is de identiteit onbekend. Er liggen ook dertien Poolse vliegeniers.

PROGRAMMA Het globale programma van de open dag ziet er als volgt uit:
Om 10.00 uur gaat de poort open. Gastheren Hendrik van der Graaf en Arjan Kos zijn de hele dag aanwezig. Ze vertellen meer over de begraafplaats, het rouwcentrum, de mogelijkheden tijdens een afscheid, asbestemmingen en mogelijkheden voor grafbedekking. Ook laten diverse standhouders hun vakgebied zien, zoals bijvoorbeeld steenhouwers en uitvaartondernemers.

Om 10.30 uur geeft Anita van Breugel (cultuurhistorica) een rondleiding langs de
cultuurhistorische graven en monumenten.
Om 11.30 uur vertelt kunstschilder Hans van Marwijk over de graven van bekende Bergenaren. Zo liggen daar onder anderen begraven Adriaan Roland Holst, Charley Toorop, Lucebert en Joost Zwagerman.
Gastheren Hendrik en Arjan geven om 13.30 uur een speciale rondleiding over de begraafplaats en laten zien hoe een uitvaart gaat.

De open dag eindigt om 15.00 uur.

Meer informatie over andere activiteiten in het land via www.
weekendvandebegraafplaats.nl.