• De winnende leraar is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs.

    Iwan Baan

Bergense leraar in top 15 Geschiedenisleraar 2018

BERGEN Vijftien toptalenten uit het voortgezet onderwijs zijn genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar. Een prijs die het Rijksmuseum, in samenwerking met NTR en Nationaal Archief, dit jaar voor de vijfde keer uitreikt. Dennis Nolden van de Adriaan Roland Holstschool in Bergen is een van de kanshebbers.

Hij is geselecteerd door een vakjury onder leiding van Martine Gosselink, hoofd Geschiedenis. De winnaar van de titel Geschiedenisleraar 2018 wordt op 27 oktober in het Rijksmuseum bekendgemaakt. De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega's stuurden op verzoek van het Rijksmuseum meer dan honderd formulieren in waarin ze een leraar voordroegen.

De vijftien leraren zijn volgens de jury allen topkandidaten: zeer bevlogen en met uitzonderlijke kwaliteiten. Leden van de vakjury, bestaande uit vooraanstaande historici en experts uit het onderwijsveld, wonen in mei en juni de lessen van deze leraren bij. De jury maakt eind juni de top zes bekend.

De overige veertien genomineerden zijn: Marco Baars. O.R.S. Lek en Linge, Culemborg; Denise Broxtermeer. Regius College, Schagen; Marcel Heilig. Herbert Vissers College, Nieuw-Vennep; Erik Horst. Marnix College, Nijmegen; Edwin Janssen. Northgo College, Noordwijk; Peet Kappen. Het Hooghuis, Oss; Jikkemien Kuijpers. SG Newton, Hoorn; Renate van der Linde. Jacob-Roelandslyceum, Boxtel; Barbara Meure. Calvijn Juliana, Rotterdam; Arne Peypers. Haarlemmermeer Lyceum, Hoofddorp; Dennis Ratering. Canisius College, Nijmegen; Sara Lisa Straathof. Edith Stein College, Den Haag; Jan de Vries. Liemers College, Zevenaar; Stijn de Wit. IJburg college, Amsterdam.

De winnende leraar is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, neemt een lesvideo op, én mag met drie klassen naar het Rijksmuseum. Nummer twee en drie mogen met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.