• Vrijwilligers helpen met het verzamelen en afvoeren van het maaisel.

    Gerard Smit

Bewoners zorgen voor biodiversiteit in de wilde tuin van Aagtdorp

AAGTDORP Ieder jaar dat tuinder Klaas Stam ouder werd, kromde zijn rug wat meer. Zat hij langer op zijn stoel in de tuin. En overwoekerde het bos steeds meer de open ruimte. Voor zijn huishoudster Jannie Nieuwland was dat een reden om haar laarzen aan te trekken, de sloot schoon te houden, de kippen te voeren, de bloemen te verzorgen, en te oogsten wat er nog te oogsten viel. En dan trakteerde Klaas de honden die met hun baasje even langskwamen op aardappelen uit eigen tuin.

Door Gerard Smit

ERFENIS In 1963 had Klaas op de ijsbaan van Schoorl Jannie gevraagd of zij hem kon helpen bij het huishouden. Ze is gebleven tot zijn dood in 2008 en erfde toen het land en de boerderij. Ze wilde dat de weelderige tuin en het bos voor altijd behouden bleef 'voor de plantjes en de beestjes'. Daartoe schonk ze het terrein aan de stichting Landschap Noord-Holland. Een deel van de opbrengst van de boerderij kreeg de stichting. Daarmee kon deze het land schonen en het asbest van de vervallen kippenhokken verwijderen.

Buurtbewoonster Chrystal Cochius liep vaak met haar hond langs het landje en zag dan het bord 'Landschap Noord-Holland'. Ze belde de stichting en vroeg of buurtbewoners niet wat voor dat landje konden doen. Goed idee vonden ze daar. Chrystal bracht een groep vrijwilligers van wijkvereniging Aagtdorp bij elkaar en onder leiding van boswachter Tim Zutt zijn ze in 2016 aan de slag gegaan. Van de lente tot de herfst komen ze in wisselende samenstelling ongeveer een keer in de maand bij elkaar om het maaisel te verzamelen en af te voeren, struiken en bomen te planten, en hier en daar wat te snoeien.

BIODIVERSITEIT Om de plantjes en de beestjes ter wille te zijn werken ze volgens de methode van het sinusbeheer. Het gras wordt dan in golvende stroken gemaaid terwijl de vegetatie er omheen blijft staan. Bij een volgende maaibeurt is een ander stukje aan de beurt. Zo komen de kruiden en wilde bloemen tot bloei, kunnen vlinders hun eitjes leggen en wordt het gras langzaam teruggedrongen.

Nu dartelen daar de kleine vuurvlinder, de dagpauwoog, het bonte zandoogje, het grote en kleine koolwitje, het boomblauwtje en nog wat van die sierlijke vlinders waar het Jannie om te doen was.

Het landgoed is niet open voor publiek. "Dan moet je daar toezicht op gaan houden en daalt het aantal soorten al gauw met zeventig procent", zegt Tim Zutt. Wel heeft hij op de landelijke Burendag in september zeventig Aagtdorpers rondgeleid op het nieuwe landje van Stam. Hij liet ze de hondsroos en de ribes zien, vertelde over het vossenhol en de nachtegaal, en luisterde met ze naar de specht, en stond stil op de open plekken in het bos waar ooit de kippenhokken stonden van Klaas Stam.