• De boete van 75.000 euro is omgezet naar een dwangsom.

    www.pixabay.com

Bewoonster 'bijgebouw' in Schoorl moet huis verlaten

SCHOORL De bewoning van een bijgebouw in het 'Modderdorp' aan de Koogerweg in Schoorl is illegaal en dus moet de bewoonster verkassen. Maar een opgelegde boete van 75.000 euro wordt omgezet in een dwangsom. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald in een beroep van de bewoonster. Met het terugdraaien van de boete ontkomt de bewoonster aan een zware straf voor het jarenlang illegaal wonen in het bijgebouw. Maar met de dwangsom van 75.000 euro wordt ze wel gedwongen om het bijgebouw voor 1 november te verlaten. Doet ze dat niet, dan komt er alsnog een boete. 

Door Adrie van der Wel

De bewoonster beweerde dat ze wel legaal in het bijgebouw woonde op grond van zogenaamd overgangsrecht, feitelijk niet veel anders dan verjaring, want ze woont er al sinds 2002.
De Raad besliste in deze zaak al in 2017 dat het om een bijgebouw gaat en dat bewoning van een bijgebouw illegaal is. De bewoonster werd toen voorlopig gered, omdat de gemeente Bergen te gemakkelijk had geoordeeld dat het overgangsrecht voor de bewoonster niet geldt. Intussen heeft de gemeente daar meer bewijs voor geleverd. En volgens de Raad is dat overtuigend. Volgens de Raad is de boete onterecht opgelegd, omdat de gemeente uitstel had moeten geven voor de ontruiming van het bijgebouw. De Raad heeft nu zelf uitstel gegeven en zolang dat geldt, heeft de gemeente niet het recht om een boete te innen.