• Han Bennink en International Composers Pool in Kranenburgh.

    Aad Hoogendoorn

Bim bam Bennink

BERGEN Kunstenaar en jazz-drummer Han Bennink geeft vrijdag 8 december om 11.00 uur een kinderconcert. Dat doet hij met zijn orkest International Composers Pool (ICP) in museum Kranenburgh vol pakkende melodietjes, gekke klanken en heel veel fantasie. Het concert is bedoeld voor schoolklassen van het basisonderwijs.

Han Bennink en zijn ICP maken muziek voor de eeuwige jeugd. Het gezelschap is wel in voor een lolletje, wat ze erg populair maakt bij jong en oud. Bennink leerde spelen op potten en pannen en drumt sindsdien op alles wat hij tegenkomt.

Dit kinderconcert is een mix van pakkende melodietjes en vreemde tonen die de muzikale fantasie van de jongste jazzliefhebbers flink zal prikkelen.

Inloop is vanaf 10.30 uur, het concert duurt ongeveer een uur. Na afloop van het concert is er limonade en koek voor iedereen, en kinderen mogen vragen stellen aan Han Bennink en de orkestleden.

Wie dit voor zijn schoolklas wil boeken moet er snel bij zijn, want het concert is eenmalig. Docenten kunnen boeken via Cultuur Primair: www.cultuurprimair.nl/projecten/949-bim-bam-bennink. Ook kan contact worden opgenomen met de afdeling Educatie van Kranenburgh via educatie@kranenburgh.nl.

EXPOSITIE Tot en met 8 februari is een expositie met werken van Han Bennink te zien. Kranenburgh viert zijn 75e verjaardag met een totaalkunstwerk dat muziek, ritme, ordening en kunst verenigt. Tekeningen, foto's, assemblages, installaties en collages komen samen in de tentoonstellingsontwerp van Irma Boom.

ANTI-KUNST De beeldend kunstenaar Bennink is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sterk beïnvloed door de anti-kunst van Dada relativeert ook hij kunst met een grote K. Uit wat hij noemt 'een soort betrokkenheid met de dingen' hergebruikt Bennink ogenschijnlijk waardeloze objecten uit zijn directe omgeving, zoals kapotte trommelvellen en stokken. In zijn sculpturen en installaties krijgen ze een tweede leven.

Voor zijn tekeningen en collages put Bennink uit zijn persoonlijke herinneringen en intuïtie. Vogels en vliegtuigen keren hierin vaak terug, symbolen van dezelfde vrijheid die hij verpersoonlijkt tijdens zijn optredens.

Irma Boom creëerde een aantal plateaus waarop Bennink zijn werken heeft uitgespreid. Via deze uitstallingen kijken bezoekers mee in zijn hoofd, waar muziek en beeldende kunst onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en waar de spontane, vaak absurdistische associaties te volgen zijn.

Irma is een internationaal gerenommeerd ontwerper die vele prijzen ontving, onder meer voor haar boekontwerpen. Voor Bennink ontwierp ze de monografie HAN BENnInK die tijdens de tentoonstelling verschijnt.

FINISSAGE Op 6 januari is er een finissage met experimentele muziek van Han Bennink en jonge musici.