• De originele 'blauwe paal' staat 15 meter te veel naar rechts, ten opzichte van de boomgrens. Inzet: Het kunstobject van Hafre.

    Martijn Mulder

'Blauwe paal' in Egmond aan Zee staat verkeerd

EGMOND AAN ZEE Enkele jaren geleden klonken er voorzichtige geluiden, dat de beroemde grenspaal aan de rand van Egmond aan Zee op de verkeerde plek staat. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen, dat deze vermoedens wel degelijk op waarheid berusten. Nu de gemeente Bergen heeft besloten om de naastgelegen, artistieke blauwe paal te laten opknappen, lijkt het meteen een goed moment om de oorspronkelijke grenspaal terug te plaatsen op de plek waar hij eigenlijk hoort.

Door Martijn Mulder

Vele jaren markeerde hij de grens tussen de gemeenten Egmond aan Zee en Egmond-Binnen. Tegenwoordig heeft de beroemde 'blauwe paal' bij de entree van Egmond aan Zee enkel nog symbolische waarde. Sinds de jaren 90 staan er bij de kruising Egmonderstraatweg – Sportlaan zelfs twee: Naast de oorspronkelijke grenspaal staat ook een door kunstenaarscollectief Hafre gemaakt, felblauw kunstobject. De originele staat iets verderop richting Egmond aan den Hoef en is nauwelijks herkenbaar. Bovendien, zo is inmiddels vast komen te staan, staat deze oude grensmarkering eigenlijk op de verkeerde plek.

BOUWPROJECT De grens tussen de twee oude gemeenten liep dwars over het naastgelegen duin. Dit duin, in de Hoef bekend als het 'Kop-en-schotelduin', maakte begin vorige eeuw deel uit van een ambitieus bouwproject. Toen dit uiteindeljk niet doorging werden op de Derper kant van het - inmiddels deels afgegraven - duin dennenbomen geplant. De Hoever kant is echter altijd kaal gebleven. Daardoor is de oude grens vandaag de dag nog heel makkelijk te herkennen. Als de bomengrens doorgetrokken zou worden tot aan de Egmonderstraatweg, komt men uit op de plek waar eeuwen lang de grenspaal stond. Op oude filmbeelden is de blauwe paal daar nog duidelijk te zien.

VERWIJDERD Vanwege vandalisme is de paal in 1980 verwijderd, opgeknapt en voorzien van de inscriptie 'gerestaureerd 1980'. Daarna heeft hij elf jaar naast de ingang van het Museum van Egmond gestaan. In het kader van Monumentendag 1991 is de grenspaal door burgemeester Enno Brommet weer teruggeplaatst, echter op de verkeerde plek. De paal staat 15 meter te veel naar het oosten, waarmee Brommet in feite Egmond aan Zee groter maakte.

OPKNAPBEURT Om het nog ingewikkelder te maken werd ook de artistieke paal in 1995 niet op de juiste plaats gezet. Deze staat zo'n 10 meter te veel naar het westen. Het object maakte deel uit van een project waarbij de gemeente Egmond samenwerkte met lokale kunstenaars. Het doel was de oude gemeentegrenzen middels alternatieve grenspalen zichtbaar te maken. Hafre maakte onder andere deze grenspaal, bedekt met een mozaïek van blauwe tegels. De paal is na al die jaren hard aan een opknapbeurt toe en daar gaat de gemeente dan ook samen met Hafre voor zorgen. Binnenkort zal de betegelde paal weer in al zijn glorie te bewonderen zijn.

Er is van diverse kanten op gewezen, dat dit een goed moment zou zijn om ook de authentieke blauwe paal te verplaatsen. De gemeente heeft inmiddels laten weten er serieus mee bezig te zijn.