• Het bruidspaar met de (schoon)kinderen.

    Alef Starreveld

Bloemen voor Bergens echtpaar

BERGEN Pieter de Vries en Martje de Vries-Strooker vierden woensdag 25 april hun 60-jarig huwelijksjubileum. Burgemeester Hetty Hafkamp feliciteerde hen en de kinderen.

Martje Strooker wordt geboren op een boerderij in de Egmondermeer. Dat pand is inmiddels gesloopt, maar stond ongeveer op de plek waar nu schaatsbaan De Meent gevestigd is. Pieter de Vries ziet het levenslicht op boerderij Woud en Duin aan de Herenweg 38 in Bergen. Als peuter verhuist hij naar de boerderij aan de Groeneweg 6.

Op de van Rheenenschool in Bergen hadden Martje en Pieter al oog voor elkaar. Martje zat in de vierde klas en Pieter in de zesde. Martje kwam bij de familie De Vries regelmatig over de vloer. Elly, de zus van Pieter, is haar vriendin.
Als Pieter op 17-jarige leeftijd een nieuwe motor, een BSA 350 cc, van zijn vader krijgt, is Martje regelmatig achterop te vinden. Samen scheuren ze over de Groeneweg, Meerweg en de Sluislaan, langs de boerderij van Martje, en De Voert.

In 1958 trouwt het stel en trekt in een familieboerderij in de Schermer. Daar wonen ze negen jaar en genieten van het dorpse gebeuren. Zoon Cris wordt op de boerderij geboren. Dochter Anita ziet het levenslicht in het ziekenhuis van Alkmaar.
Als Jan Strooker, vader van Martje, in 1967 stopt met het boerenleven op boerderij 't Sluisje aan de Sluislaan 15, keert het gezin terug naar Bergen. Door het drukke boeren bestaan gaat het gezin niet op vakantie, maar de kinderen hebben er een fijne jeugd. Cris: "Vakantie gemist als kind? Echt niet! Wij hadden de mooiste speeltuin."
Pieter en Martje hebben 22 jaar geboerd. Zij hielden koeien, paarden, geiten en schapen. In 1989 stoppen zij. De boerderij wordt verkocht, net als de weilanden.
In de winter van 1989 woont het gezin tijdelijk in Bergen aan Zee. Vervolgens gaan zij naar de huidige woning aan de Joke Smitstraat.