• Jan Stomp in zijn atelier bezig met de tijd.

    Ed Bausch

Boek over de jonge jaren klokkenmaker Jan Stomps in Bergen

BERGEN AAN ZEE Moest ik wel tot publiceren over gaan? Zijn de intriges niet te vrijmoedig? Jan Stomps vroeg het zich hardop af bij de presentatie van zijn boek onlangs in een overvol Vredeskerkje van Bergen aan Zee. De bekende klokkenmaker van Bergen, voormalig gemeenteraadslid en wethouder gaf in eigen beheer 'Het waren jonge honden' uit. Het eerste exemplaar was voor Jan Ritsema, oud-burgemeester en nu inwoner van Bergen aan Zee.

Door Ed Bausch

INTRIGES De subtitel geeft aan dat het gaat over intriges en idealisme in de Bergense politiek in de jaren 1970-1980. In de kracht van zijn leven was Jan. "De twijfel aan gezag, de eerste pogingen tot inspraak. Het speelde in die tijd. We waren jong en we waren de wereld aan het ontdekken." Met open vizier en op een persoonlijke manier kijkt hij in het boek terug op die tijd, toen hij tegelijkertijd zich vestigde als klokkenmaker, zijn gezin stichtte en zijn idealisme vorm gaf in de plaatselijke politiek. "De contouren van het huidige Bergen zijn toen gelegd", zegt hij stellig.

SOCIAAL BOUWEN Met die contouren doelt Stomps vooral op de sociale woningbouw. Die was en is voor hem, als immer gedreven sociaal-democraat, nu eenmaal een groot goed.

"Den Uyl probeerde destijds veranderingen door te voeren in de grondpolitiek. Zeker achteraf kun je zeggen hoe nodig dat was en nog altijd is." Met zijn maten, waaronder André Thomsen, Haye van der Werf en Cees Korver streed Stomps om de gemeente te verleiden tot aankoop van grond, om er de zo dringend gewenste betaalbare woningen op te kunnen bouwen voor de jonge Bergenaren van toen. "Die geschiedenis wilde ik beschrijven, die geschiedenis mag niet verloren gaan." Maar zeker ook geeft het boek inzicht in het denken en handelen van jonge idealisten, die knokten voor hun generatie.

TIJD Jan Stomps is als klokkenmaker altijd bezig met tijd. Dat begrip fascineert hem; de tijd van toen van nu, de tijd als richtsnoer. Stomps, hoewel eigenlijk al tijden met pensioen, werkt nog gewoon door in zijn atelier aan de Molenstraat. Waar hij ook woont met zijn vrouw Cobien, die hem altijd heeft gesteund, ook al was hij veel op de hort voor de politiek. In het boek schrijft Stomps openhartig over de kluts van dingen die voor het gezin wel eens wat veel geweest moet zijn. Maar samen zijn ze eigenlijk nog zo jong als toen en staan ze met positieve verbazing in het leven, gericht op een samenleving met toekomst.

OPBRENGST VOOR VREDESKERKJE Aan de reacties te peilen is het goed dat Jan Stomps zijn gedachten in boekvorm heeft uitgegeven. Er wordt er al uitgekeken naar volgende delen, waarin onder meer zijn wethouderschap naar voren zal komen. Het met veel foto's en poëzie verluchtigde boek is voor 12,50 euro te koop bij de boekhandels in Bergen en in zijn klokkenwinkel. De opbrengst komt geheel ten goede aan de zo gewenste aanlichting van de glas-in-loodramen van het Vredeskerkje.