• Leden van een fietsgroep uit Warmenhuizen aan het eind van hun bokkentocht met een glas Brugse Zot in café Honky Tonk.

    Gerard Smit

Bokkentocht Schoorl/Groet brengt mensen samen

SCHOORL "'s Zondags rijden we elkaar het snot voor de ogen. Maar op een avond als dit leer je elkaar pas echt kennen", zegt een van de leden van een fietsgroep uit Warmenhuizen op hun stop zaterdagavond in café De Blinkerd tijdens de jaarlijkse Schoorlse bokkentocht. "Bij sommigen van ons duurt het drie biertjes voordat ze hun mond open doen. Dan hoor je wat ze werkelijk beweegt en heb je een diepgaand gesprek."

Door Gerard Smit

In het stampvolle café Mereboer in Groet staat een groep hardlopers die regelmatig samen door de duinen rent. Ook zij doen ieder jaar mee aan de bokkentocht. "Je komt zoveel mensen tegen die je een tijdlang niet hebt gezien, echt hartstikke leuk", zegt een van hen.

MEIDENMARKT Even verder, onder de luifel van café Duingroet staan leden van de Bouwploeg, een vriendenclub van zo'n 25 vrijwilligers die helpen bij de opbouw van verschillende evenementen in Schoorl en Groet, zoals Hargen Sail en de KlimduinRun. Ze hebben net de jaarlijkse feestverlichting opgehangen in het centrum van Schoorl, zoals ze dat ieder jaar doen in de week voor de wintertijd begint. "We vinden het belangrijk dat dit soort evenementen blijft bestaan in Schoorl", zeggen ze. "Dat geldt zeker ook voor de bokkentocht. Het zorgt voor zoveel saamhorigheid. Wat dat betreft is het een mooie vervanging van de meidenmarkt. De sociale controle is groot. Als iemand dronken dreigt te worden, is er altijd wel een ander die ervoor zorgt dat hij heelhuids thuiskomt."

Daar is Jan Kapitein het mee eens. Hij komt oorspronkelijk uit de Zaanstreek, waar het fenomeen van de bokkentocht al langer bekend is. "Dat moet hier toch ook kunnen", dacht hij toen hij in Schoorl kwam wonen. Hij ging praten met de eigenaar van café Honky Tonk en al snel besloten ze om met een aantal andere ondernemers een Schoorlse bokkentocht op te zetten. Het eerste jaar deden daar 47 mensen aan mee. Het jaar daarop 300 en nu zijn er 800 stempelkaarten gedrukt. "Nog nooit zo'n goeie zaterdagavond gehad", zegt Joey, sinds een half jaar eigenaar van café Panta. Normaal staat hij er alleen voor, maar dit bokkenweekend helpen zijn moeder, zijn vader en zijn zus mee om de klanten te laven.

ZUURKOOLSOEP Elk van de deelnemende café's serveert een ander bokbier en ieder zorgt voor een aparte amuse. De leden van de Bouwgroep zijn erg te spreken over de zacht romige zuurkoolsoep van café De Bokkensprong. Heerlijk, met een stuk Hemaworst en een kaascrouton erbij.

Bij De Viersprong in Schoorl zitten Irmgard en haar dochter Sieglinde bij het raam. Ze zijn net begonnen aan hun crostinie met hertenham, de veelgeprezen amuse van dit café. Ze gaan vaker samen uit. Meestal in Alkmaar. Maar tijdens de bokkentocht verkiezen ze hun eigen dorp.

De beveiligers die zijn aangesteld door de organisatie van de bokkentocht hebben net het café verlaten. Ze hoeven op deze zaterdagavond niet veel meer te doen dan op de fiets langs de Heereweg tussen Schoorl en Groet te pendelen.