• Burgemeester Hafkamp overhandigde het echtpaar bloemen namens de gemeente Bergen.

    Alef Starreveld

Briljanten huwelijksfeest, bloemen voor Henk en Els de Haan

BERGEN Ze wonen nog maar kort in zorgcentrum Hoog Duinen in Schoorl, maar een briljanten huwelijk moet gevierd. Burgemeester Hetty Hafkamp bracht maandag een bezoek aan Henk de Haan en Els de Haan-Groenenberg. Zij trouwden op 16 september 1953, kregen zonen Hans, Erik en Bas en dochter Monique en zijn gelukkig met acht kleinkinderen.

Henk werd geboren op 13 juni 1926 in Bedum, Groningen. Hij had er een onbezorgde jeugd samen met zijn broer en twee zusjes. Na de lagere school en de mulo volgde Henk een opleiding aan de HBS. In oorlogstijd dook Henk onder. Het was een spannende periode met name vanwege de razzia's. Na de oorlog moest hij in militaire dienst tot 1949. Daarna ging de Groninger bedrijfspsychologie studeren aan de VU in Amsterdam. In die tijd was dat nieuws voor de lokale krant van Bedum.
In de hoofdstad leerde Henk Els kennen die een opleiding voor gezinsverzorging volgde. Hij behaalde zijn kandidaats in 1953, trouwde hals over kop en werd benoemd tot psychologisch medewerker van het Gelders Psychologisch Instituut in Arnhem. Een heel belangrijke periode in zijn werkzame leven waar hij na het behalen van zijn doctoraalexamen in januari 1958 nog twee jaar heeft gewerkt.
HOOGOVENS Op 1 augustus 1960 kwam Henk in dienst bij de Hoogovens als medewerker bij de psychologische dienst. Bij deze afdeling heeft hij tot juni 1986 (dus 26 jaar) gewerkt, met uitzondering van een periode van vier jaar toen hij actief was bij personeelszaken. In Beverwijk was Henk als ouderling verbonden aan de Gereformeerde Kerk.
Gebeurtenissen die grote indruk op de Groninger maakten, was het plotselinge overlijden van zijn oudere broer Gerrit (57 jaar) en zijn beste vriend Gert de Kroon (80 jaar). De zwaarste klap was echter het overlijden van zijn oudste zoon Hans op 18 mei 2014 op 60-jarige leeftijd, waarmee hij een zeer nauwe band onderhield.

WATER Els de Haan-Groenenberg zag het levenslicht op 21 maart 1930 in Nederhorst den Berg. Haar ouders waren zeer actief in de oorlog en boden zelfs onderdak aan enkele Joodse onderduikers. Daar werden zij door Yad Vashem als Rechtvaardigen onder de Volkeren erkend. Els had ondanks de oorlog een redelijk onbezorgde jeugd en genoot vooral van het feit dat zij aan de rivier Vecht woonde. Zwemmen, roeien en schaatsen; Els had een grote liefde voor water.
Els en Henk verhuisden na de bruiloft naar Schaarsbergen, onder de rook van Arnhem. Hier werden zonen Hans, Erik en Bas geboren. Later, in Beverwijk, zag Monique in augustus 1961 het levenslicht.
Naast moeder en huisvrouw was Els actief binnen de school en kerkgemeenschap. Toen de kinderen ouder werden haalde zij haar middenstandsdiploma. Zonder enige ervaring opende zij op 48-jarige leeftijd kunstnijverheidszaak de Hobbit, een succesvol bedrijf. In 1990 besloot zij de deuren te sluiten.
Het was tijd om met Henk van andere zaken te genieten. Zo heeft het stel elk jaar met kleinzoon Rick gekampeerd, tot hij veertien jaar was. Van de opbrengst van de winkel werd een vakantiewoning in de Achterhoek gekocht. Daar hebben zij 25 jaar lang mooie tijden gelemd. Verdrietige momenten waren er ook, vooral door het overlijden van zus Ada en later Lies, Greet en broer Kees uit Canada. Maar het grootste verdriet voor haar was ook het overlijden van haar oudste zoon Hans.

Sinds juli probeert Els haar plekje te vinden in het Schoorlse Hoog Duinen. Henk voegde zich later bij zijn vrouw. Op 19 september hopen de twee een boottochtje te maken van Akersloot naar de Zaanse Schans. Om hun huwelijk samen te vieren.