• Paardenpoep op het Camperpad in de Schoorlse Duinen

    Gerard Smit

Burgemeester betrekt bewoners bij bestrijden overlast

SCHOORL Wie een smeulend vuur in de Schoorlse duinen ziet, kan daar niet direct voor waarschuwen. Mobieltjes hebben daar geen bereik. Sinds de grote duinbranden probeert de gemeente providers te bewegen antennes te hangen in de al aanwezige zendmast. Tot nu toe zonder succes. Ze vinden het te duur. Nu probeert de gemeente of ze via het ministerie van defensie de bereikbaarheid in de duinen kan verbeteren.

Door Gerard Smit

"En wat als dat niet lukt?", vraagt een bezoeker van de 'bijeenkomst wijkagent' van 2 juli in de Blinkerd aan burgemeester Hetty Hafkamp. De burgemeester zegt toe dat als er binnen drie maanden nog niets is gelukt, ze terug komt bij de bewoners. Dan wordt gekeken wat bewoners zelf kunnen doen om providers te bewegen om alsnog iets te doen aan de dekking van hun netwerk in de duinen.

Sinds de grote branden staan er borden bij de duinen die aangeven dat er een vuur- en rookverbod geldt. "Maar zodra het eerste bord werd geplaatst wisten we dat dat niet te handhaven viel", zegt de burgemeester. "Daarvoor is het gebied te groot en zijn er te weinig toezichthouders." Alertheid van voorbijgangers is daarom extra belangrijk. Maar als je niet snel de de brandweer kan bellen, wat dan? VodafoneZiggo laat weten dat ze van plan zijn het komend jaar een nieuwe zendmast bij Hargen aan Zee te plaatsen. KPN heeft geen plannen in die richting. Wel spreken ze binnenkort met de gemeente over bereikbaarheid in de duinen.

PAARDENPOEP De overlast van paardenpoep was een ander punt dat op de 'bijeenkomst wijkagent' ter tafel kwam. "De Molenweg ligt er soms vol mee", zegt een bewoonster." Daar wil de burgemeester ook wel op ingaan. Het staat niet in de APV (Algemene Plaatstelijk Verordening) dat je paardenpoep moet opruimen. Het valt namelijk niet te handhaven. Wil je een boete kunnen uitschrijven, moet je erbij staan als het gebeurt. Gelukkig zijn er paardrijders die wel de paardenpoep opruimen. "Maar vaak krijg je een grote bek, als je er wat van zegt", laat een bewoonster weten. De gemeente heeft al eerder maneges erop aangesproken om paardrijders ertoe te bewegen de uitwerpselen zelf te verwijderen. De burgemeester zegt toe dat de gemeente volgende week opnieuw met de maneges gaat praten over deze kwestie.
POEPFIETS Overigens heeft rijvereniging Duinridders een pad vrijgemaakt naast de Molenweg, waar de meeste ruiters gebruik van maken en dat dan ook rijkelijk is bemest. Een ander initiatief komt van de Schoorlse stalhouder Stef Dapper. Hij heeft een karretje ontwikkeld dat je achter je fiets kunt vastmaken, en waar je een schep en giek aan kunt klemmen om zo de paardenpoep om te rapen en weg te brengen. "Die poepfiets wordt geregeld gebruikt", zegt Stef, "en het leidt ook tot positieve reacties in de omgeving." Sommigen willen de paardenmest graag in hun tuin. Goed voor de rozen.