• Charda Jansen: 'Breed toegankelijk en voor iedereen, dat is voor mij de Kunst10daagse.'

    Ed Bausch

Charda Jansen nieuwe coördinator Kunst10daagse Bergen

BERGEN In Bergen zijn in de volksmond een paar functies heel belangrijk, tussen aanhalingstekens. Bijvoorbeeld de voorzitter en de coördinator van de Kunst10daagse. "Maar ik ben de eerste om dat te relativeren", zegt Charda Jansen lachend. Sinds 1 februari is ze evengoed wel de coördinator van het evenement waar ze als stagiaire als eens aan proefde.

Door Ed Bausch

Charda (Bergen, 1983) was alleen even uit haar geboortedorp vanwege haar studie aan de Amsterdamse Reinwardt Academie, voor museologie en cultureel erfgoed. Ze had er een goede studententijd, maar altijd lonkte de zee. "Een paar keer op een kleedje in het Vondelpark, te midden van duizenden anderen was leuk, maar dan verlangde ik ook naar de natuur en de ruimte in en rond Bergen."

Charda is niet de artistiek leider van de Kunst10daagse. "Mijn rol is om namens het bestuur alles te coördineren. In mijn eerste jaar wil ik vooral alles en iedereen goed leren kennen en mijn bijdrage leveren aan een nog betere organisatie. En dan zien we daarna wel verder. De basis is goed. Ik richt me eerst op het nog verder verbeteren van wat er al is."

Het lijkt logisch dat ze, ook gezien haar eigen leeftijd, met voorstellen zal komen om in volgende edities nog meer nadruk op jongeren te leggen. Ervaring met organiseren deed ze onder meer op als productie-coördinator bij films, bij de Dutch National Portret Gallery van fotograaf Koos Breukel en natuurlijk als stagiaire bij de kunst10daagse van 2012.

VAN IEDEREEN "Heel blij ben ik dat we in samenwerking met museum Kranenburgh kijken hoe we ook dit jaar de 'Nieuwe Lichting' kunnen presenteren, met werk van pas afgestudeerden kunstenaars. De in korte tijd ontstane traditie van een tentoonstelling bij 't Oude Hof met foto's op grote doeken wordt nu ingevuld door Hellen van Meene." Met een speciale serie voor de Kunst10daagse onder de noemer 'De Zeven Zonden' zoekt de uit Alkmaar afkomstige fotografe aansluiting bij het 10daagse thema 'Lust'. In de Ruïnekerk komt, na groot succes nu al voor de vierde keer, een concert met pianist Peter Beets en er wordt gewerkt aan een of meerdere lezingen.
Charda is, als jonge moeder, ook gecharmeerd van de terugkeer van het kinderkunstproject. "Breed toegankelijk en voor iedereen, dat is voor mij de Kunst10daagse, zoals ik die al heel lang ken. En ja, dat betekent gelukkig ook dat iedereen zich betrokken voelt en zijn bijdrage levert aan dit mooie evenement. De website is vernieuwd. De verandering is vooral voor de deelnemende kunstenaars interessant, want zij kunnen nu veel meer foto's van hun werk tonen."

INSCHRIJVEN Op 1 april start de inschrijving. Voor wie niet direct de weg vindt om via de website in te schrijven houdt ze 'spreekuur' op maandag- en donderdagochtend, in het kantoor in het Oude Raethuys, entree aan de tuinkant. En als het dan herfstvakantie wordt kan iedereen plezier beleven van het organisatorische werk van Charda.