• Scène uit Lady Bird.

    Merie Wallace/A24

Cinebergen: Bijdehand buitenbeentje in de film Lady Bird

BERGEN De kleurrijke film Lady Bird draait deze week in Cinebergen. Anno 2002, de periode tussen 9/11 en de financiële crisis van 2008. De 17-jarige Christine 'Lady Bird' McPherson is een bijdehand buitenbeentje dat ervan droomt haar saaie milieu te verlaten en in New York te gaan studeren, maar dat keurt haar moeder af. Terwijl de sterke persoonlijkheden van beide dames onophoudelijk botsen, blijken ze uiteindelijk meer op elkaar te lijken dan ze ooit hadden willen toegeven. In de film 'So Help Me God' neemt Anne Gruwez geen blad voor de mond. Zij crost door Brussel in een blauwe deux-chevaux en beschermt zich tegen de zon met een roze parasol. Het is moeilijk voor te stellen dat deze expressieve dame een bloedserieuze onderzoeksrechter is.

In de tragikomedie Finding Your Feet fantaseert de deftige 'Lady' Sandra Abbott al zo'n 35 jaar over het pensioen van haar en haar man, maar dan ontdekt ze dat haar man al jaren vreemd gaat met haar beste vriendin. Gedwongen een andere verblijfplaats te vinden, belandt ze op de stoep van haar oudere zus Bif. Maar Bif is alles wat Sandra niet is: joviaal, vrijgevochten én een mannenverslinder.

DER HAUPTMANN Een uniform maakt een wereld van verschil. Willi Herold, een wanhopige Duitse soldaat die ervan verdacht wordt een deserteur te zijn, verandert tijdens de nadagen van WOII in een koele manipulator nadat hij in een verlaten auto het uniform van een nazi-officier heeft gevonden. Hij doet zich voor als gezant van Hitler en draait vervolgens soldaten, officieren en nazi-partijbonzen, en uiteindelijk zichzelf een rad voor ogen.

Voor de jeugd twee films: Minoes en Rikkie de Ooievaar. Het klassieke verhaal van Annie MG Schmidt gaat over poes Minoes die er plots uitziet als een charmante jonge dame. Om de verjaardag van Annie MG Schmidt te vieren, heeft Cinebergen op de website de speciale kleurplaat. Kom deze voorafgaand aan de voorstelling inkleuren. In Rikkie de Ooievaar belandt Rikkie, een musje, per ongeluk in het nest van een ooievaarsfamilie. Wat te doen?

Data, tijden en reserveren via www.cinebergen.nl.