• Een initiatiefgroep ziet de nieuwe sporthal het liefst op deze plek, naast De Wal, verschijnen.

    Martijn Mulder

Coalitie: 'Onnodige onrust rond nieuwe sporthal in Egmond'

EGMOND AAN DEN HOEF Volgens de coalitiepartijen KIES Lokaal, D66, CDA en PvdA, is er onnodig onrust ontstaan rond het voorstel voor de bouw van een nieuwe sporthal op het Watertorenterrein. "Dat is jammer omdat wij vinden dat de Egmonden een nieuwe sporthal verdienen én de gebruikers hier al lang genoeg op hebben gewacht. Helaas wordt er onterecht via de (sociale) media gesteld dat de huidige evenementen niet meer kunnen plaatsvinden."

De werkelijkheid ligt volgens de partijen anders: "Alle sportevenementen en ook de echte dorpsevenementen als bijvoorbeeld het shantykorenfestival, de sinterklaasintocht en de viering van Koningsdag kunnen gewoon mogelijk blijven in een nieuwe sporthal op het Watertorenterrein. Zo heeft ook Le Champion duidelijk aangegeven dat zij, in en nabij de nieuwe sporthal, de huidige evenementen zoals de halve marathon van Egmond prima kunnen uitvoeren."

'MINDER OVERLAST' "Wij zijn ook verbaasd over de meningen dat er meer overlast voor de wijk en bewoners zal komen. Er komt een parkeergarage onder een nieuwe sporthal waardoor er minder parkeeroverlast is. De nieuwe hal is een duurzame en energiezuinige hal en ook geluidstechnisch veel beter geïsoleerd. Het is een verkeerde voorstelling van zaken dat wanneer het huidige gebruik van sportactiviteiten / evenementen niet toeneemt, de overlast naar de buurt dat wel zou doen."
Er is een initiatief om te onderzoeken of het mogelijk is om de nieuwe sporthal te bouwen aan de Sportlaan, op het hoofdveld van Egmondia. De coalitiepartijen vinden de risico's om dat te doen veel te groot: "Als de voetbalfusie op locatie Egmonderstraatweg niet doorgaat (de partijen VVD, Gemeentebelangen en GroenLinks hebben tegen de voetbalfusie op deze locatie gestemd) dan is het onmogelijk om de sporthal aan de Sportlaan te realiseren. Als de voetbalfusie wel doorgaat kan het, door procedures van tegenstanders tegen deze fusielocatie, nog jaren duren voordat de locatie op het Egmondiaterrein beschikbaar is. Als er een nieuwe plek voor de sporthal wordt gekozen betekent dit een vertraging van drie jaar met risico's als nieuwe bezwaren, nieuwe ontwerpen, nieuwe aanbestedingen, hogere bouwkosten. Deze coalitie is bereid om miljoenen te investeren in de Egmondse sport (voetbalfusielocatie en sporthal). Als we nu niet beslissen is het heel onzeker of het in de volgende raadsperiode zal gaan lukken om partijen als GroenLinks, Gemeentebelangen en VVD daartoe te bewegen."

'NIET AFHANKELIJK' "Als we nu kiezen voor de bouw van de sporthal op het Watertorenterrein weten we zeker dat de nieuwe sporthal in 2020 wordt geopend. De overlast voor de omwonende zal afnemen (o.a. door parkeergarage en betere geluidsisolatie). De bouw van de sporthal niet afhankelijk is van de voetbalfusie. Alle sport- en 'dorpse- evenementen' gewoon kunnen blijven plaatsvinden in deze nieuwe hal."