• Johan Louwe naast zijn cross kever. De grootste beker van dit jaar komt nog bij de huldiging van ACON autocross op 17 november.

    Gerard Smit

Crosser Johan Louwe: 'Sturen doe je met je kont '

SCHOORL "Vooral met je kont voel je wat je auto doet", zegt Johan Louwe. "Je voelt of de vering goed is afgesteld, of de banden de juiste spanning hebben, en of de auto goed door de bochten drift. Daar reageer je dan op." Zijn vader Jan is de racemonteur. "Bij de laatste wedstrijd vroeg Johan of ik de vering wat strakker kon zetten", zegt Jan. "Dat heb ik toen gedaan. Maar het ging niet goed. Voor de finale heb ik het toen toch wat losser gezet, zonder dat Johan het wist. Het resultaat ken je. Hij werd tweede en daarmee kampioen van het seizoen 2018." Dat was groot feest in huize Louwe aan de Heereweg in Schoorl.

Door Gerard Smit

HAMER Vorig jaar had Johan zijn crosshelm aan de wilgen gehangen. Hij zag het racen niet meer zitten. Al die zenuwen voor de wedstrijd, en waarvoor? Alles zat tegen. Toen overleed ook nog zijn moeder op 57-jarige leeftijd. "Ik ben niet iemand die snel van zijn stuk is", zegt Johan, "maar de dood van mijn moeder kwam keihard aan." Daar kwam bij dat buurman, en broer van zijn vader, oom Tinus, een ernstige ziekte bleek te hebben. "De man met de hamer kon ik toen niet meer ontlopen", zegt hij.

De racekever bleef onaangeroerd in de garage staan. Al had vader Jan hem wel tip-top in orde gemaakt. Je wist maar nooit. Af en toen probeerde Jan Louwe zijn zoon weer tot racen aan te zetten. Er moest toch wat gebeuren om het leven weer kleur te geven. Maar Johan had er echt geen zin meer in. Tot op een dag ook oom Tinus aangaf dat het goed zou zijn als er weer wat meer reuring in het leven van de familie kwam. "Ik heb er geen zin in", dacht Johan, "maar misschien moet ik me toch weer inschrijven voor de jaarlijkse ACON cross wedstrijden in Sint Maarten. Er zijn zoveel mensen die daar plezier aan beleven."

SPONSORS "Fijn dat je er weer bij bent", zeiden zijn racematen. Ook Johans sponsoren deden weer graag mee. Voor hen is het crossen ook een groot feest. Op de wedstrijden van AZ na zijn de ACON races de grootste sportmanifestatie in de kop van Noord-Holland. Bij de eerste races van dit jaar waren er al 3500 bezoekers.

Johan won gelijk de eerste twee manches. "Misschien toch maar beter dat je je hier verder niet meer laat zien", grapten zijn maten. Met de successen van het racen kwam de rest van Johans leven ook weer op orde. Met zijn vriendin Ilona verhuisde hij naar Sint Maarten. Hij kreeg een nieuwe baan, en oom Tinus werd met succes voor zijn ziekte behandeld. Maar het verdriet over het verlies van zijn moeder bleef.

Het racen bleef goed gaan. Met de hele familie en de sponsors trokken ze op zondagen naar het circuit in Sint Maarten. De cross kever achter in de speciaal daarvoor verbouwde vrachtwagen met werkplaats. Daarin zit ook een cabine met stapelbed, keukenblok, koelbox en een chemisch toilet voor de allerkleinsten. In dat keukentje smeert Ilona de broodjes voor familie, vrienden en sponsors. "Ik hou vooral van de saamhorigheid bij de wedstrijden", zegt Ilona. "Die wedstrijden zijn echt iets wat je met z'n allen beleeft."


Op de laatste zondag van het seizoen had Johan kans om kampioen te worden. Voor de wedstrijd was hij weer op van de zenuwen en had het gevoel niet te kunnen starten. Ten einde raad riep hij de hulp van zijn overleden moeder aan. "Mam help me bij het racen." Die aanroep maakte hem rustig al was zijn bril beslagen van de tranen. "Shit, gaat het toch nog mis, ik zie haast niks", dacht hij. Met een laatste brul schreeuwt hij zichzelf moed in: "We gaan ervoor mam!" klinkt het dan tussen de brullende motoren. Met de tweede plaats in de finale wordt Johan uiteindelijk tot kampioen uitgeroepen van seizoen 2018.