• Voorstudie voor A Day in June van Ludo Winkelman.

    Ludo Winkelman

Crowdfundingsactie voor lokale filmopera

BERGEN De nieuwe korte filmopera 'A Day in June' is een geheel Noord-Hollandse productie waarin film, opera en beeldende kunst worden gecombineerd. De filmopnames zijn gepland voor de zomer van 2018 in Alkmaar en de kustomgeving van Bergen en Schoorl.

'A Day in June' belicht de zoektocht van een reiziger, die zich in de alledaagse drukte afvraagt of hij ertoe doet en daarvoor afreist naar zijn innerlijke wereld. Een operazanger vormt de centrale personage. Zijn relaas wordt zowel met zang en muziek als filmbeelden en geschilderde portretten tot uitdrukking gebracht. Het libretto van Gerard Harleman is geïnspireerd door het werk van de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935).

Componiste en pianiste Marion von Tilzer schrijft een nieuwe compositie, te zingen door een bariton en met begeleiding van piano, cello en viool. De internationaal bekende operazanger Mattijs van de Woerd neemt de hoofdrol en zangpartijen voor zijn rekening. Eilidh Martin bespeelt de cello. Tijdens de filmproductie werkt filmmaker Peter Sieben (camera, visuele regie) nauw samen met spelregisseur Gert Fokkens. De door beeldend kunstenaar Ludo Winkelman te ontwikkelen schilderijen zijn onderdeel van het storyboard en de montage. Tweevoudig Gouden Kalf-winnaar Jan Schermer verzorgt het finale sounddesign, waardoor zang, muziek en geluid samensmelten tot één soundscape onder de filmbeelden.

De première van A Day in June vindt plaats in Alkmaar, dit najaar. De film wordt ingezonden naar filmfestivals in binnen- en buitenland en komt als voorfilm beschikbaar voor filmhuizen en (lokale) televisie. Door de lengte van maximaal vijftien minuten en de aansprekende muziek van Marion von Tilzer, maakt een breed publiek kennis met opera en moderne muziek. De korte filmopera wordt mogelijk gemaakt door onder andere een financiële bijdrage van de gemeente Alkmaar, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en diverse particuliere giften. Verder loopt een crowdfundingsactie. Geïnteresseerden kunnen A Day in June tot en met 21 januari steunen met een donatie vanaf 10 euro, via het platform Voor de Kunst. Als dank bieden de makers allerlei gepaste tegenprestaties; van een bezoek aan de première in Alkmaar tot een huisconcert. Meer info via www.adayinjune.nl.