• Scène uit Visages, Villages.

    Aangeleverd

Deze week bij Cinebergen: filmpareltjes in herhaling

BERGEN Bij Cinebergen deze week een reeks prolongaties voor tijdens de donkere dagen, waaronder de documentaire Visages, Villages, het gevoelige Il Colore nascosto delle cose, het bekende moordmysterie Murder on the Orient Express, The Killing of a Sacred Deer, de klassieker Les Uns et les Autres in een gloednieuw digitaal jasje gestoken, een poëtische ode aan de natuur in Petit Paysan, de jeugdherinnering Ergens achter Duin en Zee, de volledig geschilderde film Loving Vincent, de komedie C'est la Vie! van de makers van Intouchables en het op ware feiten gebaseerde Victoria and Abdul.

In de documentaire Visages, Villages trekt de inmiddels 89-jarige Agnes Varda samen met de 33-jarige fotograffitikunstenaar JR door het Franse landschap om de schoonheid en de bewoners daarvan vast te leggen. In 'Il Colore nascosto delle cose' is Teo succesvol in de reclamewereld en heeft een onstuimig liefdesleven. Maar als hij de blinde Emma ontmoet, komt zijn leven op z'n kop te staan. In de moordmysterie Murder on the Orient Express ligt de nadruk op Hercule Poirot, maar een fraaie sterrencast staat hem terzijde om de kleurrijke verdachten te vertolken. In 'The Killing of a Sacred Deer' vormt Steven, een prominente chirurg, met vrouw Anna en kinderen een perfect gezin. Tot Martin, een jongen die hij onder zijn hoede heeft genomen, de idylle genadeloos komt verstoren. 'Les Uns et les Autres' is de klassieker van Claude LeLouch uit 1981 in een gloednieuw jasje gestoken. Het wel en wee van vier muzikale families uit Frankrijk (chanson), Amerika (jazz), Duitsland (klassiek) en Rusland (ballet) worden gevolgd van 1936 tot 1980. In 'Petit Paysan' maakte boerenzoon Hubert Charuel van de innige verbondenheid tussen een veeboer en zijn koeien een juweel van een film. 'Ergens achter Duin en Zee': Wandelend door Bergen aan Zee roept Adriaan van Dis samen met klasgenoot Hans van Marwijk herinneringen op aan zijn kleuterjaren in het stranddorp. 'Loving Vincent' is de eerste volledig geschilderde film ooit. Het brengt het werk van schilder Theo van Gogh tot leven in een verkenning van diens gecompliceerde bestaan en controversiële dood. De komedie 'C'est la Vie!' verhaalt over een moegestreden traiteur die een berg aan tegenslagen moet overwinnen, wil hij de bruiloft in een 17e eeuws kasteel tot een goed einde brengen. 'Victoria and Abdul' gaat over de vriendschap van koningin Victoria aan het einde van haar leven met een 'gewone' Indiër.

Visages, Villages draait 28 december en 2 januari om 14.30 uur. Il Colore nascosto delle cose op 28 december om 20.00 uur. Murder on the Orient Express draait 29 december om 14.30 uur, 30 december om 20.30 uur, 31 december om 15.30 uur en 1 januari om 20.00 uur. The Killing of a Sacred Deer op 29 december om 20.00 uur. Les Uns et les Autres draait 30 december om 16.30 uur. Petit Paysan op 31 december om 11.00 uur. Ergens achter Duin en Zee draait 1 januari om 14.30 uur. Loving Vincent op 2 januari om 20.00 uur. C'est la Vie! draait 3 januari om 14.30 uur. Victoria and Abdul op 3 januari om 20.00 uur.