• Scène uit de film 'Une Saison en France'.

    Pili Films

Deze week in Cinebergen

BERGEN Bij Cinebergen draait Une Saison en France. Abbas, leraar in Centraal Afrika, vlucht vanwege het oorlogsgeweld samen met zijn kinderen naar Frankrijk. In Frankrijk komt hij er na verloop van tijd achter dat hij een nobody is. Terwijl hij zich toch gedraagt als een modelvluchteling, werk heeft en zich stipt houdt aan de regels die de overheid hem oplegt. Zijn kinderen gaan naar school, hij krijgt een relatie met een Franse vrouw en begint zo langzaamaan zijn verleden in Afrika achter zich te laten. Maar dat is buiten een starre overheid gerekend.

Zama, gebaseerd op de gelijknamige klassieke roman, gaat over een Spaanse kolonie uit de 18e eeuw, gelegen in wat later Paraguay zal worden. Don Diego de Zama slijt daar zijn dagen als gezant van de Spaanse koning, smachtend naar het thuisfront en verkoeling in de hitte. Hij kan enkel wachten, hopend op de verlossende brief van de koning die zijn overplaatsing naar een betere plaats zal aanvaarden. Maar op een plek waar de hitte blijft aanhouden, niemand te vertrouwen is en de dagen oneindig lijken, duurt het niet lang voordat je je grip op de realiteit begint te verliezen.

MARY MAGDALENE De rol van Maria Magdalena is in Jezus' leven altijd onderbelicht gebleven, vinden steeds meer mensen. Een van hen is regisseur Garth Davis, die ook van mening is dat zij een van de meest omstreden en fascinerende figuren uit de Bijbel is. Maria Magdalena, de enige discipel die zowel de kruisiging als de wederopstanding van Jezus meemaakt, lijkt de enige die Jezus werkelijk begrijpt.

GOD'S OWN COUNTRY Drank en een incidenteel liefdeloze vrijpartij verlichten het leven van boerenzoon Johnny Saxby. Vader Martin kan na een hersenbloeding weinig meer en zijn afkeurende grootmoeder is ook al geen zonnetje in huis. Een Roemeense immigrant brengt een onverwachte wending in Johnny's vreugdeloze bestaan. Het ruige landschap draagt emotioneel bij aan de ontwikkelingen, waarin Johnny's bitterheid langzaam smelt door de warmte van zijn nieuwe, waarachtige relatie. De vrijmoedigheid van de scenes versterkt de authenticiteit van Francis Lee's bijzondere film.

BANKIER VAN HET VERZET Het verhaal van bankier Walraven (Wally) van Hall, die tijdens WO II niet alleen het verzet verenigde, maar ook jarenlang financierde, is even indrukwekkend als ongelooflijk. Toch kent tegenwoordig bijna niemand hem meer. Daarin brengt het meeslepende oorlogsdrama Bankier van het Verzet van regisseur Joram - Alles is Liefde - Lürsen, waarmee hij een monument voor hem opricht, nu verandering.

DATA Zama draait 26 april om 20 uur en 29 april om 15.30 uur. Une Saison en France draait 27 april en 2 mei om 14.30 uur en 30 april om 20.00 uur. Mary Magdalene draait 27 april om 20.00 uur, 28 april om 20.30 uur, 29 april om 11.00 uur en 1 mei om 14.30 uur. God's Own Country draait 28 april om 16.30 uur en 29 april en 2 mei om 20.00 uur. Bankier van het Verzet draait 1 mei om 20.00 uur. Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7. www.cinebergen.nl