• Scène uit The Post.

    20th Century Fox

Deze week in Cinebergen: gevecht tegen verborgen macht

BERGEN Nog voor WikiLeaks, nog voor Edward Snowden, zelfs nog voor Watergate waren er de Pentagon Papers. Dat enorme lek, in 1971, van uiterst geheime documenten over de strijd in Vietnam, luidde nieuwe protesten in tegen de oorlog en leidde tot een bittere confrontatie tussen de pers en het Witte Huis.

In The Post vertelt Steven Spielberg het verhaal dat The Washington Post op de kaart zette en trekt daarbij treffende parallellen met de actualiteit. Katharine Graham (Meryl Streep) was de eerste vrouwelijke uitgever van de Washington Post. Samen met haar hoofdredacteur Ben Bradlee (Tom Hanks) gaat zij twee gevechten aan. Het eerste gevecht is een open gevecht met The New York Times voor de primeur. Het tweede gevecht is meer sinister van aard. Tegen de verborgen macht van geheime diensten en fluistercircuits.

THREE BILLBOARDS In Three Billboards Outside Ebbing, Missouri plaats Mildred drie billboards waarop ze zich afvraagt waarom de moord op haar dochter nog niet is opgelost. Dat leidt tot de nodige beroering in het dorp.

DARKEST HOUR Winston Churchill moet beslissen of hij een vredesverdrag sluit met de nazi's of gaat vechten voor zijn idealen. Darkest Hour toont de vlammende, soms aarts driftige machtspoliticus met zijn onfeilbare politieke intuïtie en zijn humor.

LES UNS ET LES AUTRES Deze klassieker van Claude LeLouch uit 1981 is in een gloednieuw jasje gestoken. Het wel en wee van vier muzikale families uit Frankrijk (chanson), Amerika (jazz), Duitsland (klassiek) en Rusland (ballet) worden gevolgd van 1936 tot 1980. THE LEISURE SEEKER Senioren gaan, voordat hun laatste krachten het begeven, met hun camper The Leisure Seeker nog een grootse roadtrip maken.

VISAGES, VILLAGES Documentaire van de inmiddels 89-jarige Agnes Varda die samen met de 33-jarige fotograffitikunstenaar JR door het Franse landschap trekt om de schoonheid en de bewoners daarvan vast te leggen.

MA' ROSA Ma' Rosa heeft vier kinderen. Ze runt een kruidenierszaak in een arme wijk in Manilla. Om de eindjes aan elkaar te knopen verkopen zij en haar man kleine hoeveelheden drugs. Wanneer zij gearresteerd worden en naar het politiebureau worden overgebracht, blijken de politieagenten schandalig hebzuchtig en wreed. In ruil voor hun vrijheid eisen de corrupte politieagenten een grote som geld. En zo begint een race tegen de klok. Ma' Rosa zit vol zwarte humor en vergoelijkt de drugsactiviteiten van de hoofdpersoon zeker niet. Maar het laat vooral zien hoe haar omstandigheden haar daartoe aanzetten.

DATA EN TIJDEN Three Billboards Outside Ebbing, Missouri draait 15 maart om 20.00 uur. Darkest Hour draait 16 maart om 14.30 uur en 18 maart om 20.00 uur. The Post draait 16 en 20 maart om 20.00 uur, 17 maart om 20.30 uur en 18 maart om 11.00 uur. Les Uns et les Autres draait 17 maart om 16.30 uur. The Leisure Seeker draait 18 maart om 15.30 uur. Visages, Villages draait 19 maart om 20.00 uur. Ma' Rosa draait 21 maart om 20.00 uur. Reserveren en meer informatie via www.cinebergen.nl.