• De hoofdpersonages in 3 Faces spelen (versies van) zichzelf.

    Jafar Panahi Film Productions

Deze week ode aan Iraanse cinema in Cinebergen

BERGEN Bij Cinebergen deze week Plaire, Aimer et Courir Vite, A casa tutti bene, 3 Faces en nogmaals 'Juliet, Naked'.

Jafar Panahi (Taxi Teheran), een van Iraans belangrijkste filmmakers, maakte van zijn '3 Faces' een lofzang op de Iraanse cinema en haar sterke actrices. De hoofdpersonages spelen daarin (versies van) zichzelf.
De beroemde Iraanse actrice Behnaz Jafari ontvangt een alarmerende video, waarin de jonge Marziyeh haar om hulp smeekt, omdat zij gedwongen wordt te trouwen terwijl zij eigenlijk actrice wil worden. Vervolgens stopt het bericht abrupt. Aarzelend over de authenticiteit van het filmpje vraagt Jafari advies aan haar vriend, regisseur Jafar Panahi. Het duo besluit af te reizen naar de woonplaats van Marziyeh in het bergachtige noordwesten van Iran om te achterhalen wat er nu precies is gebeurd.

'PLAIRE, AIMER ET COURIR VITE' In de zomer van 1993 ontmoeten de Parijse schrijver Jacques en de Bretonse student Arthur elkaar tegen de achtergrond van het hoogtepunt van de aids-ravage. De twee verschillen immens van elkaar.
Jacques is veertig, hij is ziek, en woont met zijn zoontje in een Parijs appartement. Hij beweegt zich voorzichtig door het leven. De jonge Arthur heeft daarentegen zijn gehele toekomst nog voor zich, hij is onbevangen en bruist van de energie. Arthur valt als een blok voor Jacques, maar Jacques vindt dat hij zich geen romance kan veroorloven, terughoudend dat hij is om iets te beginnen dat hij niet kan afmaken.

OBSESSIE In 'Juliet, Naked' voelt Annie zich gepasseerd door haar vriends obsessie voor de rocker Tucker Crowe. Totdat zij Crowe zelf ontmoet.

OUD ZEER Alba en Pietro vieren in 'A casa tutti bene' hun 50-jarig huwelijksfeest op het zonovergoten eiland Ischia, waar ze sinds kort wonen. Daar hebben ze een lommerrijke villa met voldoende plaats om de talrijke familieleden te ontvangen.
Wat begint als een gezellig samenzijn, verandert na het diner al gauw als de veerboot wegens de storm niet uitvaart. Noodgedwongen moet de grote familie twee dagen en nachten met elkaar doorbrengen. Alle geheimen vol oud zeer en alle spanningen komen al snel aan de oppervlakte.

DATA EN TIJDEN 'Plaire, Aimer et Courir Vite' draait 20 en 23 september om 20.00 uur en 22 september om 16.30 uur.
'Juliet, Naked' draait 21 september om 14.30 uur en 22 september om 20.30 uur.
'A casa tutti bene' draait 21 en 26 september om 20.00 uur, 23 september om 11.00 uur en 25 september om 14.30 uur.
3 Faces draait 23 september om 15.30 uur en 24 en 25 september om 20.00 uur.

iFilmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen; www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072 589 63 10, infolijn: 072 581 59 14.