• Diederik Samsom is onder andere adviseur bij HVC in Alkmaar.

    ANP Foto

Diederik Samsom praat met gemeenteraad Bergen over energietransitie

SCHOORL De energietransitie is begonnen. En gemeenten spelen daarin een hoofdrol. Maar hoe geven zij die rol goed vorm? En hoe voeren zij de regie? Diederik Samsom -voormalig Tweede Kamerlid en tegenwoordig onder andere adviseur bij HVC- gaat met raadsleden in gesprek over het Klimaatakkoord en de energietransitie op 28 februari tijdens een raadsinformatiebijeenkomst. Geïnteresseerde inwoners en andere belangstellenden zijn welkom om aan te schuiven van 19.30 tot 21.00 uur in De Blinkerd in Schoorl. De bijeenkomst is ook live te bekijken en terug te kijken op www.raadbergen-nh.nl.

De energietransitie is een feit. Lokale bestuurders worden er dagelijks mee geconfronteerd. Er zijn diverse initiatieven. Er leven allerlei vragen. Wat zijn de implicaties van het Klimaatakkoord voor gemeenten? Welke plannen heeft de nationale overheid nog meer voor gemeenten in petto?  Er wordt veel van het lokaal bestuur gevraagd. Ze worden geacht regie te voeren op de energietransitie, ambitie te tonen, maatschappelijke steun te organiseren en uitvoerings-kracht te mobiliseren.

Afval- en energiebedrijf HVC heeft onder de noemer 'HVC Klimaatestafette' Diederik Samsom gevraagd om gemeenten te adviseren over de energietransitie. Samsom is sinds 2017 als adviseur aan HVC verbonden. Samsom is tevens voorzitter van de sectortafel Gebouwde Omgeving voor het Klimaatakkoord en leidt daar de onderhandelingen over de verduurzaming van woningen en gebouwen.