• WhatsApp Buurtpreventie borden aan het begin van enkele Schoorlse wijken.

    Gerard Smit

Digitale buurtpreventie met WhatsApp in Schoorl

SCHOORL Terwijl Gerrit Dassel en Rien van Regteren vertellen over hun ervaringen als beheerder van WhatsApp Buurtpreventie-groepen in Schoorl-Oost, komt er een app binnen uit Bergen: "Insluiper in Bergen nu actief. In Schoorl ook dus extra opletten en uitkijken naar hem. Als je hem ziet of iemand anders met hetzelfde – 112 bellen."

Door Gerard Smit

Even later plaatst Gerrit de app in zijn groep 'Wijk 't Geesje'. "Het werkt goed", zegt Rien. "Vroeger stonden er politieberichten in De Duinstreek. Dat gebeurt niet meer. Dit is een goed alternatief. Je weet nu eerder van elkaar wat er speelt in de buurt."

Het idee van digitale buurpreventie is dat je met omwonenden een WhatsApp-groep vormt om elkaar op de hoogte te houden van alarmerende situaties. Burgers, gemeente en politie werken hierbij samen. Buurtbewoners nemen initiatief om een groep te vormen. Een beheerder meldt de groep aan op de site van de Stichting WhatsApp Buurtpreventie. De gemeente kan met borden aangeven waar groepen actief zijn, en de politie kan beheerders informeren over verdachte zaken.

Uit een onderzoek in Tilburg komt naar voren dat na introductie van een WhatsApp-project het aantal inbraken gemiddeld 40 procent daalde. Hoe dat in Schoorl ligt is niet bekend. Twee jaar geleden startte hier de eerste groep in Aagtdorp. Die telt nu 106 leden. Volgens beheerder Jaco van den Hoven is dat 80% van de woningen uit de buurt.

Sleutel voor het succes van zo'n WhatsApp-groep is dat deelnemers geen berichten plaatsen die niets met veiligheid hebben te maken. Zodra het gaat over weggelopen poezen, of een buurtborrel, haken mensen af. Om dat te voorkomen krijgt ieder nieuw lid de huisregels van de landelijke stichting. Daarin staat dat je de WhatsApp moet gebruiken volgens de SAAR-methode: Signaleer, Alarmeer 112, App en Reageer (door verdachte personen aan te spreken).

SIGNALEREN Een goed signalement afgeven, is niet makkelijk. "Alleen wijzen op iemands kleding heeft niet veel zin", zegt wijkagent Bas Klene. "De volgende dag dragen ze weer iets anders." Op de Wabp-site staat een 'signalementenkaart' die aangeeft hoe je een verdacht persoon kunt typeren. Zo staat er bij 'huid': Blank, Aziatisch, donker, zwart, sproeten, puisterig, bulten, wratten, littekens, tatoeages, piercings, wonden, moedervlekken, huidvlekken, gerimpeld, rood geaderd. "Je moet vooral letten op hoe iemand beweegt", zegt Rien van Regteren. "Zie je een onbekende die steeds blijft staan en om zich heen kijkt, dan is dat verdacht. Hetzelfde geldt voor auto's die om de zoveel meter stilstaan."

Rien zou graag zien dat de gemeente weer borden plaatst in buurten waar WhatApp-groepen actief zijn, het schrikt boeven af en stimuleert bewoners om mee te doen. Volgens gebiedsregisseur Monique Klaver ontstond er een wildgroei aan borden en plaatst de gemeente die nu alleen aan het begin van de verschillende dorpskernen. Er zijn ook bewoners die zelf een bord hebben aangeschaft met een net iets andere afbeelding. Ook staan er borden waar nog geen groepen actief zijn, zoals in Camperduin. Een kwestie van afstemmen, lijkt het.