• De ateliertuin achter hoeve Overslot door Gari Melchers.

    Aangeleverd
  • Het evangelarium van Egmond.

    Aangeleverd

Duizend jaar kunstgeschiedenis Egmond in Museumhoeve Overslot

EGMOND AAN DEN HOEF 'Wat Kunst is voor Bergen is Historie voor Egmond'. Met deze stelling, opende de gemeentelijke initiatiefgroep de goedbezochte informatieavond over de toekomst van het Slotkwartier, het historische hart van Egmond aan den Hoef.

In Museumhoeve Overslot, is een kleine permanente tentoonstelling te zien over de meer dan duizendjarige kunstgeschiedenis van de Egmonden, beginnend met de afbeelding van de overhandiging van het Evangelarium aan de Abdij van Egmond rond 975 na Christus, waarvan een replica te zien is in Overslot. Hierop staan de vroegst afgebeelde personen en het vroegst afgebeelde gebouw van Nederland, namelijk de oorspronkelijke Abdijkerk van Egmond en Dirk II met zijn gemalin Hildegarde van Vlaanderen. Bovendien is dit Evangelrium één van de kostbaarste boeken van Nederland.

Vele beroemde Kunstenaars wisten daarna de weg naar Egmond te vinden van Ruysdael tot Rob Scholte, zo ook de Amerikanen George Hitchcock en Gari Melchers die vele jaren in Egmond woonden en werkten en daar de Egmondse School stichtten. Werk van de schilders van de Egmondse School zijn in Musea over de gehele wereld te bewonderen. In museumhoeve Overslot is de film over de Egmondse School die dr. Peter van den Berg maakte met medewerking van Jeroen Krabbé permanent te zien op groot beeld.

Museumhoeve Overslot is te vinden aan de Slotweg 42 en is ieder weekend vrij toegankelijk van 14.00 tot 18.00 uur.