• pixabay.com

Dure auto's in Bergen en omgeving doelwit inbrekers

BERGEN De politie waarschuwt voor auto-inbraken. De afgelopen drie weken is in en rond Bergen al in tien - vooral duurdere - auto's ingebroken. De dieven roven de wagens vaak zonder braakschade of door een ruitje in te tikken de auto leeg. De buit bestaat meestal uit airbags, boordcomputers en navigatiesystemen.

Steeds meer auto's hebben een 'slimme' autosleutel met een zogenaamde 'keyless entry' of een variant daarvan. Dat is een comfortoptie, waardoor een auto automatisch opent wanneer u in de buurt komt. Dieven zijn in staat om het signaal van de autosleutel vanaf buiten op te vangen, terwijl de sleutel in uw woning ligt. Daarna kunnen ze binnen een paar minuten hun slag slaan. Dit doen ze meestal tijdens nachtelijke uren. De veiligste optie is om dit signaal bij de dealer te laten deactiveren, maar andere maatregelen nemen om de kans op diefstal te verkleinen, zijn ook denkbaar: sleutels opbergen in een metalen kistje bijvoorbeeld. Parkeer waar mogelijk in het zicht en in het licht. En in beeld bij camera's.

Wie mensen ziet rondstruinen of verdachte voertuigen ziet staan, geef het meteen door aan de politie via 112. Onthoud daarbij kenmerken zoals het signalement of een kenteken. Dieven die te voet of met de fiets werken, willen hun buit verstoppen om niet op te vallen. Het kan dus goed zijn dat ze in het bezit zijn van een rug- of fietstassen. 

Wie zich op een later moment opmerkelijke zaken herinnert, kan die ook aan de politie doorspelen via telefoonnummer 0900-8844 (niet-spoedeisende zaken).