• gfvh

'Duurzame woning moet toegankelijk zijn voor iedereen'

BERGEN Je huis verduurzamen zonder verhoging van de maandlasten. In de gemeente Bergen kan dat binnenkort. Wanneer de gemeenteraad positief besluit in de komende raadsvergadering, start de gemeente met een pilot.

Wethouder Jan Houtenbos: "We willen verduurzaming van woningen toegankelijk maken voor iedereen. De gemeente en WoonPas hebben het initiatief genomen een pilot te starten voor woninggebonden financiering en de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen."

Op basis van een vooraf berekende besparing op de energierekening, die het gevolg is van de te realiseren maatregelen, wordt in samenwerking met de gemeente een woninggebonden financiering verstrekt. Houtenbos: " Dus niet op basis van leencapaciteit van de woningeigenaar of de waarde van het huis. De woningeigenaar gaat hiervoor een overeenkomst aan met de gemeente en betaalt de lening terug via de baatbelasting. Hij betaalt nooit meer belasting dan er bespaard wordt aan energie. Zo hoeft de woningeigenaar er zelf geen geld voor op tafel te leggen. En de resterende lening gaat bij verkoop over naar de koper. De woningeigenaar loopt dus geen investeringsrisico."

BNG Bank financiert de regeling. Op termijn kan elke gemeente deelnemen aan deze woninggebonden financiering.

GELIJKBLIJVENDE MAANDLASTEN Woningeigenaren krijgen vooraf inzicht in de verduurzamingsmaatregelen die specifiek voor hun woning worden voorgesteld op basis van een calculatie vooraf en een inspectie ter plaatse. Ze krijgen een garantie op de energieprestatie van de getroffen maatregelen.

Tegen gelijkblijvende maandlasten krijgt de woningeigenaar een comfortabelere woning, is hij of zij beter beschermd tegen stijgingen van de energieprijs en wordt de woning couranter. Naast natuurlijk de reductie van CO2.

Na een positief besluit van de gemeenteraad volgen informatiesessies. Geïnteresseerden kunnen zich nu al aanmelden via gemeentebergen@dewoonpas.nl.