• Cultureel Bergen was samen in Kranenburgh.

    Peter H. Toxopeus

Eerste bijeenkomst Cultureel Bergens Platform

BERGEN In Kranenburgh kwamen dinsdag 30 januari zo'n zeventig culturele instellingen, kunstbeoefenaars en toeristische partners uit Bergen bij elkaar om de culturele programmering 2018 van Bergen, Egmond en Schoorl met elkaar te delen en onderling informatie uit te wisselen.

De partners van het Cultureel Bergens Platform (Abdij van Egmond, Bibliotheek Kennemerwaard, Cinebergen, Erfgoedplatform BES, The International Holland Music Sessions, SchoK, de Kunst10daagse, museum Kranenburgh, Slotkwartier, VVV, Festival Woodlands) zien het als hun missie om de cultuur in Bergen nog steviger op de kaart te zetten, onderlinge verbanden met de hele culturele en toeristische sector te versterken en op regionaal en landelijk niveau zichtbaarder te zijn.

De grote culturele diversiteit (architectuur, beeldende kunst, cultuurhistorie, muziek en podiumkunst) biedt zowel bewoners als bezoekers ook dit jaar veel keuze. Op de culturele agenda van 2018 in Bergen staan totaal zo'n 700 activiteiten die duizenden enthousiaste bewoners en bezoekers zullen trekken. Hoogtepunten dit jaar zijn onder andere de viering en herdenking in het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef van het onthoofden van Lamoraal van Egmond, 450 geleden op de Markt in Brussel. Deze vierde graaf van Egmond gold behalve als een briljant vechtersbaas ook als een van de eerste Europese diplomaten. Ook vormde  zijn onthoofding een inspiratiebron voor bekende romantici als Beethoven en Goethe, die daar respectievelijk een Treurspel en een compositie over maakten. In samenwerking met de gemeenten Brussel, Zottegem en het Rijksmuseum in Amsterdam is daarvoor een activiteitenprogramma ontwikkeld.

LEZINGEN In Egmond worden lezingen gehouden en is er een fototentoonstelling van Ab Baart in Het Huys Egmond en op 5 juni vindt er een kranslegging en requiemviering plaats in de Slotkapel.

Museum Kranenburgh viert vanaf 18 februari haar 25-jarig jubileum. Gedurende het hele kroonjaar blikt het museum terug en vooruit. De allereerste tentoonstelling van 1993, de actuele topics in de kunst; ze passeren komend jaar de revue. Eind 2018 is het bovendien vijf jaar geleden dat Kranenburgh met een eigentijdse museumvleugel hernieuwd open ging voor het publiek. Kranenburgh organiseert dit jaar tal van tentoonstellingen, onder andere een ode aan Leo Gestel en Ans Wortel.

Theaterfestival Karavaan opent het zomerseizoen op 1 juni met een spectaculaire opera-voorstelling getiteld De Aardappelvreters in Egmond.

Festival Woodlands volgt dan op 2 en 3 juni, in juli tot september vinden er in Bergen weer zo'n vijftig concerten met jonge, veelbelovende musici plaats van The International Holland Music Sessions. De herfstvakantie wordt traditioneel ingeluid met de Kunst10Daagse waar zo'n 260 beeldende kunstenaars op 160 locaties binnen de thematiek de Verlichting hun podium vinden. De Kunst10Daagse trekt 40.000 tot 45.000 bezoekers per jaar. Nieuw is een Muziek en Filmfestival dat op initiatief van Cinebergen in het najaar wordt gehouden.