• Geromantiseerd doorkijkje op de ruïne, in 1789 getekend door P. van Liender.

    P. van Liender / collectie Regionaal Archief Alkmaar

Eerste lezing Lamoraaljaar over Kasteel van Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF Het herdenkingsjaar voor graaf Lamoraal van Egmont wordt op vrijdag 19 januari geopend met een lezing in dorpshuis Hanswijk.

De lezing is georganiseerd door Stichting Historisch Egmond, die in dit belangrijke jaar bovendien haar 25-jarig jubileum viert. Iedereen is vanaf 19.30 uur welkom in dorpshuis Hanswijk. De lezing is gratis toegankelijk en gaat over de geschiedenis van het Kasteel van Egmond, ofwel het Slot op den Hoef. Martijn Mulder laat aan de hand van afbeeldingen zien hoe het eens zo machtige kasteel ontstaan is, maar ook hoe en waarom het verwoest, heropgebouwd, afgebroken, verplaatst, verwoest, heropgebouwd, uitgebreid en tenslotte weer verwoest is. Na de pauze ligt de nadruk op de herontdekking van de funderingen in de jaren '30 en de kennis die we daarmee opdeden over de bouwgeschiedenis. Op deze manier wordt een compleet beeld geschetst van één van de belangrijkste middeleeuwse kastelen van Holland. Deze bijeenkomst is tevens een donateursavond van de stichting. Er is alle gelegenheid om donateur te worden en de activiteiten van de jubilerende stichting te steunen. Tevens wordt de officiële programmagids voor het Lamoraaljaar gepresenteerd.

In de gemeente Bergen wordt dit jaar aandacht geschonken aan het treurige einde aan het leven van graaf Lamoraal van Egmont. De Egmondse activiteiten spelen zich voornamelijk in de zomer af.