• Voor Monique van Orden zetten 25 pioniers hun deuren open.

    Hennie Tibben

Eerste tiny house-boek van Nederland door Bergense

BERGEN AAN ZEE Sinds twee jaar is de tiny house-beweging vanuit Amerika overgewaaid naar Nederland. Monique van Orden uit Bergen aan Zee was direct enthousiast en richtte - samen met onder andere Marjolein Jonker die in haar tiny house in Alkmaar woont - stichting Tiny House Nederland op. Nu is van haar hand het eerste Nederlandse boek over de kleine huisjes verschenen.

Vele tienduizenden Nederlanders willen graag wonen in een klein huisje, dus werd het de hoogste tijd voor een inspiratieboek, meende Monique. 25 tiny house-pioniers zetten voor haar hun deuren wagenwijd open. Ontwerpers, bouwers en bewoners geven in de rijk geïllustreerde uitgave hun beste tips & tricks.

Tiny houses zijn grondgebonden woningen op kleine schaal. Ze worden bewust gebouwd en bewoond vanuit de behoefte eenvoudiger te leven. Minder gericht op consumeren en met een kleinere ecologische voetafdruk. Bij het ontwerp en de bouw van de kleine woningen wordt er slim gebruikt gemaakt van innovatieve technologieën. Een tiny house is maximaal 50 m2 groot, idealiter (deels) zelfvoorzienend van goede kwaliteit en esthetisch gebouwd en functionerend als full time-bewoonde woning. Mobiel zijn is daarbij geen voorwaarde, maar vaak een middel. In het boek staan veel voorbeelden van allemaal verschillende tiny houses. Waar de een hem helemaal zelf bouwt, doet een ander dat samen met een vakman en weer een ander koopt een kant en klaar-exemplaar.

TRENDBREUK Uit allerlei recente onderzoeken blijkt steeds weer dat de behoefte aan klein wonen toeneemt en dat dit geen hype is, maar een trendbreuk. Ook uit onderzoek dat stichting Tiny House Nederland in de gemeente Bergen deed, samen met de woningstichting Kennemer Wonen en woningbouwvereniging Langedijk, blijkt dat er bijna 400 mensen graag willen wonen in een tiny house. Monique: ,,Opvallend is dat er uit alle kernen positief is gereageerd en alle leeftijden vertegenwoordigd zijn. Bovendien hebben een flink aantal mensen gereageerd die nu alleen een huurwoning wonen en die best achter willen laten als ze in een tiny house in de gemeente Bergen kunnen wonen." Met de uitslag van dit onderzoek zijn Monique en Marjolein naar het college gestapt die helaas geen mogelijkheden ziet voor een tiny house (pilot)project. Monique: ,,Het college zag alleen mogelijkheden voor starterswoningen en dat doet geen recht aan de uitslag van het onderzoek waar ook ouderen aangaven 'tiny' te willen wonen. Daarnaast denken wij dat het juist goed is als alle leeftijden door elkaar heen wonen. En ja, het is best een beetje frustrerend dat de gemeente nog geen mogelijkheden ziet. In het hele land geven we lezingen en worden er prachtige tiny house-projecten opgezet. Ook de provincie, waar we ook langs zijn geweest is enthousiast. Gelukkig horen we wel van de lokale politieke partijen dat ze tiny houses in hun verkiezingsprogramma hebben gezet. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ze er zullen komen, we moeten alleen nog even geduld hebben."

Het boek 'Tiny Houses minder huis, meer leven' is onder andere te koop bij Thomas aan de Stationsstraat.