• Een klimmetje in het parcours van Egmond-Pier-Egmond.

    Sjoerd Tullenaar

Egmond-Pier-Egmond: één race, drie uitdagingen

EGMOND AAN ZEE De 4.000 deelnemers aan Egmond-Pier-Egmond fietsen zaterdag 12 januari weer een spectaculair parcours. Aanmelden kan nog steeds.

De 38 kilometer lange strandrace gaat van start op de Boulevard Noord van Egmond aan Zee en gaat over het strand naar de pier. Op de terugweg staat de deelnemer drie uitdagingen te wachten. Die dwingen de mountainbikers om tot het uiterste te gaan. Alles komt hier van pas: van techniek, souplesse tot snelheid.

TRAP De eerste uitdaging is bij de Noordpier, waar de Pier op gefietst kan worden. Na een kilometer zijn de deelnemers weer terug op het strand, nadat de trap omhoog is overwonnen. De tweede uitdaging is in Wijk aan Zee; een bepalend moment in de koers. Het woord is hier aan de klimmers. De 500 meter lange klim met een maximaal stijgingspercentage van 8 procent leidt naar hotel Het Hoge Duin. De klim is kort en venijnig, maar zijn steilste stuk heeft een stijgingspercentage dat vergelijkbaar is met de Cauberg.

IN HET ROOD Tot slot wordt het strand bij Castricum aan Zee verlaten. Wie bij terugkomst op het strand richting Castricum aan Zee niet in de kopgroep zit of bij het klimmen teveel in het rood heeft gereden, kan het vergeten. Het mulle zand bij de strandopgang, de steile klim, de trappen die je moet afdalen en de obstakels in de afdaling zorgen ervoor dat dit misschien wel de meest spectaculaire uitdaging is.

Na 38 kilometer is de finish op de Boulevard Noord, nadat de renners via de hoofdstrandopgang omhoog hebben gefietst langs de vuurtoren. Het publiek in rijen dik, moedigt iedereen nog even aan.

Kijk voor meer informatie over het parcours en inschrijven op www.aguegmondpieregmond.nl.