• Het is zaterdag 20 april feest bij Kim Kalksma, Floor Krul en Niels Kalksma.

    Ed Bausch

Einde aan de onzekerheid ijssalon Pinoccio en Fietsenwinkel Schoorl

SCHOORL Het is feest aan het begin van de Laanweg in Schoorl, op zaterdag 20 april. Niels en Kim Kalksma van IJssalon Pinoccio en Floor Krul van Fietsenwinkel Schoorl steken hun vreugde niet onder stoelen of banken.

Door Ed Bausch

Beide bedrijven voelden zich al enkele jaren thuis op hun plek vlakbij het centrum en de grote parkeerplaats van Schoorl. Toch knaagde er iets. Hoe zou het gaan met het plan voor het centrum van Schoorl? Zou er een supermarkt komen op het terrein van hun panden? Ze waren slechts de huurders daarvan en voelden zich in de wachtkamer zitten. Kun je dan wel investeren in je bedrijf? Nu is het duidelijk en kijken ze vooruit. Beide bedrijven konden hun pand kopen. En dat is best bijzonder.

'HET WERD ONS GEGUND' Onder meer in Schoorl zijn er vakantieparken van Dutchen. Die firma had de grond en de panden aan de Laanweg in bezit. Dat is natuurlijk grond op een uitstekende plek. Maar Dutchen vindt het voor haar vakantiegasten belangrijk dat vooral lokale ondernemers kunnen floreren in de omgeving van de parken. Dus toen de contouren van het plan voor het centrum duidelijk werden maakte het bedrijf graag de verkoop mogelijk aan de IJssalon en de Fietsenwinkel. De grond blijft van Dutchen, maar volgens Niels, Kim en Floor is dat geen probleem, want er zal niet gebouwd worden. En dus houdt de Fietsenwinkel veel ruimte voor de zaak en blijft het terras van de IJssalon voorlopig zoals het is. Zo zijn ze nu extra blije buren en dat wordt zaterdag gevierd voor de klanten.

VAN BERGEN NAAR SCHOORL De IJssalon was vroeger een galerie. Kims vader begon er in 2007 met ijs. Hij had daarvoor een slagerij aan de Stationsstraat in Bergen, wat nu helemaal Tally Ho is. Kim groeide op in Bergen en ging in 2010 haar vader bijstaan in de IJssalon. "Vanwege de onzekerheid in Schoorl begon mijn vader in de tussentijd ook een Pinoccio in Bergen. Maar nu Schoorl vol gas door kan gaan is die zaak afgestoten. Alleen de receptuur en de naam worden nog gedeeld." Nu zwaait Kim samen met haar man Niels de scepter in Schoorl. Met hun kinderen voelen ze zich helemaal tevreden in het duindorp. "Voor geen goud wil ik nog terug naar de hoofdstedelijke drukte", zegt Niels.

DE REM ERAF Echte Schoorlaar Floor is al vanaf zijn dertiende fietsenmaker, eerst in Amsterdam en Petten. In 2015 zette hij aan de Laanweg de stap naar eigen baas zijn in zijn geboortedorp, ondanks de onzekerheid over de veranderingen in het dorpshart. "Nu gaat de rem eraf", zegt hij met een dikke knipoog. Zijn specialiteit is de wereld van de mountainbike. Hoe kan het ook anders in de nabijheid van het mooiste en populairste mountainbikeparcours van het land. "Maar zeker ben ik eigenlijk de dorpsfietsenreparateur en doe ik ook in gewone fietsen."

i IJssalon Pinoccio, Laanweg 7 1871BH Schoorl, schoorl@ijssalonpinoccio.nl, 06-54330182, www.ijssalonpinoccio.nl/schoorl
Fietsenwinkel Schoorl, Laanweg 7 1871 BH Schoorl, info@fietsenwinkelschoorl.nl, 06-15200158, www.fietsenwinkelschoorl.nl