• Het vorige week teruggeplaatste kunstwerk Stairway to Ringo, op de hoek Sportlaan - Egmonderstraatweg.

    Martijn Mulder

Emotie en commotie: kunst in Egmond aan Zee houdt inwoners bezig

EGMOND AAN ZEE Nadat begin dit jaar De Microben van kunstenares Louk van Meurs een nieuwe plek kreeg, is vorige week het inmiddels beroemde witte paard weer teruggeplaatst op zijn plek. Dit kunstwerk, officieel luisterend naar de naam Stairway to Ringo, siert opnieuw de entree van het dorp, alhoewel van dit laatste niet iedereen in het dorp overtuigd is.

Door Martijn Mulder

Kunst is emotie en in het geval van Egmond aan Zee ook vaak commotie. Waar inwoners van de andere Egmonden doorgaans blij zijn met hun kunst in de openbare ruimte, lijkt dit in het eigenzinnige kustdorp toch vaak anders te liggen. Zo ontstond er enkele jaren geleden een touwtrekkerij om het kunstwerk De Microben, van de in 2013 overleden Egmondse beeldhouwster Louk van Meurs.

GEMEENTEWERF Het werk bestond, oorspronkelijk uit 50 gietijzeren delen die allen microscopische schimmels verbeelden, die voor kunnen komen in voedsel. Het heeft jarenlang aaneengeschakeld het balkon en de geveltrap van het gebouw van de Keuringsdienst van Waren in Alkmaar gesierd. Tot dit gebouw in 2005 gesloopt werd. Van Meurs, zelf destijds dorpsdeelvertegenwoordiger bij dorpsvereniging De Parel van Egmond, wilde het werk graag behouden voor Egmond. Het belandde in eerste instantie op de gemeentewerf, in afwachting van een betere plek. Maar dit bleek nog niet zo eenvoudig. In Egmond aan Zee was geen soortgelijke gevel beschikbaar en zo bleven de ijzeren microben jarenlang opgeslagen.

GRAFZERKEN Enkele jaren na de dood van de kunstenares dacht de dorpsvereniging een oplossing te hebben gevonden en liet de nog resterende 42 delen rechtop en individueel tegen houten palen in de voortuin van de Prins Hendrik Stichting plaatsen. Er ontstond vanuit een deel van de bevolking vrijwel direct weerstand tegen deze actie, omdat de delen in deze opstelling erg aan grafzerken deden denken. Bovendien bleek achteraf de monumentale status van het gebouw en de tuin deze plaatsing niet toe te staan.

Dus werd er verder gezocht en begin dit jaar werd een plek gevonden aan de Sportlaan. Dit keer werden de delen per drie als driehoek om een paal geplaatst. Toch is er wederom veel commentaar vanuit het dorp. Dit keer voornamelijk over het feit dat het kunstwerk in deze opstelling nooit bedoeld was.

BESCHADIGD Honderd meter verderop werd vorige week een ander probleemstuk teruggeplaatst. Het betreft één van de paarden uit de Paardenparade, een permanente kunstroute die de gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo met elkaar verbindt. Het spierwitte paard, een kunstwerk van fotografe Hellen van Meene, is sinds de plaatsing in 2016 al enkele malen van bonte kleuren voorzien, beschadigd en steeds hersteld.

BETON Afgelopen zomer werd het paard door de gemeente in overleg met de organisatie van de kunstroute verwijderd, waarna het - voor zover mogelijk - hufterproof is gemaakt. Het paard is nu van beton en het kenmerkende blauwe hondje Ringo van gietijzer. Hiermee hoopt de organisatie dat de rust rond het kunstwerk terug zal keren. Terwijl vele inwoners de kunstuiting wel weten te waarden, vragen anderen zich af wat een wit paard en een blauw hondje met Egmond aan Zee te maken hebben. Ze houden dan ook hun hart vast en vragen zich af hoe lang het goed zal gaan.