• Scène uit Happy End.

    Aangeleverd

Europese pareltjes bij Cinebergen

BERGEN Deze week staat Cinebergen in het teken van de Europese Filmvierdaagse. In vier dagen tijd zijn acht Europese films te bekijken.

The Square is een satirisch drama van Ruben Östlund over de crisis in de samenleving, weerspiegeld in het gedrag van een museumdirecteur.

In Happy End woont de rijke familie Laurent in een groot landhuis in Calais. De generatiekloof en onderlinge spanningen zetten de verkrampte familiebanden op scherp.

The Killing of a Sacred Deer gaat over Steven, een gerenommeerd chirurg en oogarts Anna. Zij vormen met hun twee kinderen een perfect gezin totdat Martin, een vaderloze tiener, aan de poorten van hun idyllische bestaan komt rammelen.

Thelma is een vrouwenportret van de verlegen Emma die lijdt aan epileptische aanvallen die alleen maar te verklaren zijn door haar bovennatuurlijke krachten. In You Were Never Really Here wordt Joe geplaagd door trauma's.

Insyriated is het relaas van een Syrische moeder die met haar kinderen thuis opgesloten zit, terwijl de wereld om haar heen in brand staat.

In The Party wil Jane haar benoeming als schaduwminister vieren, maar wordt daarbij lelijk geconfronteerd met de schaduwkanten van haar gasten. On Body and Soul gaat over de introverte Maria die slechts aansluiting vindt bij haar baas, Endre. De gemeenschappelijke dromen spelen ze overdag na.

VERDER In Ergens achter Duin en Zee roept Adriaan van Dis met klasgenoot Hans van Marwijk herinneringen op aan de kleuterjaren in Bergen aan Zee.

In The Glass Castle interesseert geld vader Rex niet. Hij hekelt kapitalisme, milieuvervuiling en racisme. Tegelijk is hij een drankzuchtige bruut. Zijn artistieke echtgenote heeft alleen oog voor haar schilderijen. Soms is er dagenlang niets te eten. Geen ideale omstandigheden om op te groeien.

Loving Vincent is consequent – van het begin tot het eind – geschilderd in de vertrouwde stijl van de meester Van Gogh zelf.

Alle info en reserveren via www.cinebergen.nl.