• Marieke Jansen, tweede van links, met de bloemenhulde en omringd door leden van de organisatie en familie.

    Ed Bausch

Bergense gehuldigd als duizendste deelnemer wandelpuzzeltocht

BERGEN In het organisatiecomité zijn de meningen verdeeld of de wandelpuzzeltochten nu al 54 of 57 jaar worden gehouden. Feit is dat maandag bij de zesde maandagse route door en rond Bergen de duizendste deelnemer dit jaar kon worden gehuldigd. Marieke Jansen uit Bergen kreeg de bloemenhulde. Dit jaar was het pas haar tweede tocht, maar ieder jaar is ze wel van de partij.

Door Ed Bausch

SCHROEVEN IN EEN POT Zo'n trouwe deelname geldt voor velen. Uit de hele regio komen liefhebbers en toeristen om ongeveer vijf kilometer te wandelen door de dreven van het dorp en om onderweg te proberen wat vragen van een goed antwoord te voorzien. Het raden van het aantal schroeven in een pot is natuurlijk een blinde gok. Anders ligt dat met het vinden van het juiste antwoord op de vraag naar het aantal kleine ramen in de negen grote ramen van de Filmschuur. Een makkie. Er was althans een deelnemer die langs de schuur wandelend dacht dat daar, verderop in de route, wel eens een vraag over zou kunnen komen. Dus had hij het aantal kleine ramen per groot raam geteld. Kwestie van goed opletten. Iemand anders kreeg de poedelprijs, want die was er in geslaagd om alles fout te hebben. Het gejuich was er bij de prijsuitreiking niet minder om.

ZWAAIENDE ZUSTERS Misschien toont de aard van de populaire wandelpuzzeltochten zich wel het best in die prijsjes en de prijsuitreiking. Het is een en al gemoedelijkheid, gezelligheid en ontmoeting. Het verzamelen op het Plein gebeurt al in een heel open en zomerse sfeer, dit keer een rij van 188 deelnemers. Vandaar vertrekken de wandelaars, in groepjes of solo. Deze keer ging de route naar de Meerweg, een rondje door het nog vochtige bos, langs de Filmschuur, over het Paddenpad en het ruime buitengebied van de Nesdijk en dan terug langs de nieuwbouw op het kloosterterrein van de zusters Ursulinen, sommigen vrolijk zwaaiend. De versnapering bestond dit keer uit een likijsje op de Lijtweg. Dan door
de noordelijke Geestbuurt, langs de monumentale Meerwijklaanvilla's naar het centrum om daar de stempelkaart met de antwoorden op de vragen af te geven.

BADZEEP Daar begint dan het ijsje eten, het keuvelen bij een drankje, het wachten op de prijsuitreiking. Dat is voor de organisatie nog een hele rekenarij, die in korte tijd moet plaatsvinden. Staand op een huishoudtrap begint uiteindelijk de voorzitter van het comité met prijsje 15: badzeep. Steeds onder luid gejuich halen de winnaars hun prijs op. Een boek, een doos koeken, een spelletje. Traditioneel is er de zak popcorn met twee bioscoopbonnen voor de winnaar. Die had dus het dichtst het aantal schroeven in de pot benaderd.

Het comité kiest ook altijd een goed doel. Uit de opbrengst van de deelnamekosten, 2 euro, gaat dit jaar 400 euro als bijdrage aan een fietslabyrinth bij de Nieuwe Marke. Maandag 19 augustus is de zevende en laatste tocht van dit jaar. Om 19.00 uur verzamelen
op het Plein: zomer in Bergen.