• De 21-jarige Amber Blokker met haar pasgeboren zoontje.

    Patricia Wessels
  • Het is deze week een stuk koeler op het evenemententerrein in Schoorl.

    Patricia Wessels

Uitdaging door hitte voor familiecircus Barini

SCHOORL Circus Barini moest de voorstellingen vorige week woensdag en donderdag in Schoorl annuleren vanwege de hitte. Er waren al vele maatregelen genomen, de dieren werden gekoeld met water, ieder uur werd gecontroleerd of ze nog genoeg en schoon drinkwater hadden, trainingen werden tot een minimum beperkt en om zes uur 's ochtends ingepland, maar door de temperaturen van rond de veertig graden bleef de hitte in de tent hangen.

Door Patricia Wessels

"En laten we eerlijk zijn, er was ook gewoon te weinig publiek. Mensen gaan hier naar het strand als het heet is, niet naar het circus. Maar komende week wordt het een stuk koeler. Dan spelen we nog van woensdag tot en met vrijdag om 18.00 uur." Aan het woord is de 21-jarige Amber Blokker. Normaal gesproken is zij de trapezewerker, maar nu even niet; ze is net bevallen van haar eerste kindje. De baby van twee weken oud begon zijn leven met de meest extreme hittegolf van Nederland. En dat in het open veld van het evenemententerrein aan de Sportlaan in Schoorl, waar de caravan naast de vrolijke rood-gele circustent de staat. In de caravan mocht de airco echter niet aan, omdat tocht niet goed zou zijn voor een pasgeborene. De baby werd daarom zo veel mogelijk buiten in de schaduw gelegd met gekoelde doeken. En op het heetst van de dag vluchtte moeder met kind de koele Jumbo in om boodschappen te doen. Het is slechts één van de uitdagingen waar je in het circusleven mee te maken kunt krijgen.

Als het aan Amber gelegen had, was ze de week na haar bevalling al weer begonnen met trainen voor de trapeze. "Ik kan niet stilzitten." Maar haar schoonfamilie heeft haar op het hart gedrukt nog even rustig aan te doen. Wat niet verhindert dat ze behalve haar baby, ook de paarden blijft verzorgen, tussendoor even de lichtgevende dekens repareert waarmee de pony's optreden en 's avonds evengoed in de piste staat, bijvoorbeeld in een fysiek minder zwaar nummer samen met haar schoonmoeder, met gordijnen vol magische lichtjes. De baby staat dan achter het doek.
"Dan ga ik steeds even snel kijken. Een paar dagen geleden, toen ik spreekstalmeester was tijdens de clowns-act, zette hij het op een schreeuwen; meneertje had honger! Tijdens de act kwam mijn man de piste binnen en nam het soepeltjes van me over, zodat ik kon voeden. We zijn allemaal zo op elkaar ingespeeld, dat we al improviserend veel kunnen opvangen zonder dat het publiek het merkt."

Dat moet ook, want het hele circusgezelschap bestaat uit slechts zes volwassenen. Ze doen alles zelf. Van tenten opbouwen en afbreken, vrachtwagens rijden, dieren trainen en verzorgen, tot administratie, reclame, kassa, verkoop van versnaperingen en natuurlijk optreden.
Circus Barini werd acht jaar geleden opgericht door Ambers schoonouders en hun zonen (een tweeling). Het circus draaide toen zelfs op vier volwassenen. Amber voegde in toen ze 16 was. "Het begon met: 'Mag ik helpen pony's poetsen?' Al gauw was ik verzot op het circus en stapelverliefd op één van de zonen; de paardendresseur, messenwerper en jongleur van het circus. Niet lang daarna kreeg ook de tweelingbroer een vriendin en inmiddels hebben ze beiden een baby. Amber is de enige die niet in het circus is geboren en opgegroeid.

ZWANGER AAN TRAPEZE Het trapezewerk leerde ze van haar schoonmoeder, die het vroeger zelf ook deed. Amber: "Dat ging letterlijk met vallen en opstaan. We begonnen laag, tot ik de kunstjes beheerste en daarna gingen we echt de lucht in. Om het op z'n goed Hollands te zeggen: in het begin scheet ik in mijn broek. Ik zag de hele act op tegen het moment dat ik me naar achteren moest laten vallen, om dan op mijn voeten te blijven hangen. Inmiddels vind ik dat juist het leukste. Ik ben het tot en met de derde maand van mijn zwangerschap blijven doen."

Hoe is het om zo dicht op je schoonouders te leven? "Heel fijn, ik kan het relatief goed met hen vinden, maar soms werkt het ook op mijn zenuwen. Zij hebben een eigen caravan, mijn schoonzus met haar man en kind hebben er een en wij ook. Maar we delen één badkamer en eten iedere dag samen. Het beetje privé dat je hebt is minimaal. Ook omdat ons leven behoorlijk openbaar is; het publiek mag vrij rondlopen over het terrein. We zijn sociaal en benaderbaar, ontmoeten iedere dag nieuwe mensen. Maar door het
reizen is het lastig om duurzame contacten op te bouwen. Uiteindelijk ben je toch steeds met hetzelfde groepje."

RONDLEIDING Amber geeft een kleine rondleiding met haar baby op de arm. Ze wandelt de piste in, van de nieuwe tent waarvoor zeven jaar gespaard is. De nok, waar zij gewoonlijk zweeft, lijkt een sterrenhemel. Achter de tent staan de circusdieren: paarden, pony's, geiten, honden, katten, kippen, duiven en lama's. De laatsten zijn nog in opleiding en hebben nog geen act.
"Bij elk dier kijken we wat hij het leukste vindt om te doen, of wat hem van nature ligt en daar maken we een circusnummer omheen. Zo klimt Kitty, onze rode kat, uit zichzelf graag tegen dingen op en hebben we en een paardje dat veel steigert. Dieren leren bij ons niet door straffen, maar door belonen. Dat duurt iets langer, maar we willen geen bange dieren."

Amber laat een paard even snuffelen aan het gezichtje van haar baby en zegt dan: "Dit kind mag straks zelf beslissen of het in het circus blijft, of liever iets anders gaat doen. We zullen in elk geval zorgen dat hij zijn middelbare school afmaakt, zodat hij een keuze heeft. Zelf heb ik ook staatsexamen havo gedaan terwijl ik al met het circus meereisde. Maar het komt zelden voor dat iemand die het circus in zich heeft, voor iets anders kiest."

iCircus Barini: www.circusbarini.nl.
Waar: Evenemententerrein a/d Sportlaan in Schoorl.
Wanneer: wo t/m za om 18:00 uur.
Kassa open: 11-12 uur en 17-18 uur.