• Jens Bommezij exposeert in Huize Glory in Bergen aan Zee.

    Koos Breukel

Expo Jens Bommezij in Huize Glory, terug thuis in Bergen aan Zee

BERGEN AAN ZEE Als jongetje struinde hij door zijn toen nog zo ongerepte geboorteplaats Bergen aan Zee. Zijn broertje en hij waren iedere zee de baas. Nu is Jens Bommezij (1955) er even terug. Tot half oktober is werk van zijn kunstenaarshand te zien in Huize Glory, hoog op het duin.

Door Ed Bausch

Symbolischer kan bijna niet, want van daaruit zie je bijna uit op het voormalige restaurant Neptunus, het gebouw boven het Zeeaquarium, waar zijn ouders hun restaurant hadden. De expositie toont onder meer schilderijen, lino's en haiku's uit een lange periode van kunst maken in Nederland en Spanje. Altijd vanuit verwondering en met de natuur voor ogen.
VRIENDEN Zijn vrienden maakten deze tentoonstelling mogelijk om Jens te bemoedigen nu hij zich geconfronteerd ziet met een spierziekte die maakt dat hij op een veel lager pitje moet werken. Hopelijk gaat het over een poosje met een mechanische arm weer beter. "Maar ik heb wel onlangs vier nieuwe schilderijen gemaakt en meer dan twintig nieuwe haiku's", zegt hij als aartsoptimist en met zijn onverwoestbare humor.

De uitgave 'Kraai', uit 2016 en te koop bij de tentoonstelling, geeft een heel goed beeld van hoe Jens Bommezij denkt en werkt. "De kraai is ongelooflijk. Die maakt zijn eigen gereedschap, door nootjes op de weg te leggen zodat auto's ze kunnen kraken!" In dat boekje zijn de zwarte vogels krachtig weergegeven in kleurrijke en natuurlijke decors.

DIEPTE IN PLAT WERK Tot zijn twaalfde woonde Jens in het kustdorp. Daarna volgde een tijd in de Bergense Nessen. Hij zette als achttienjarige een stap bij de marine. Daar deed hij aan navigatie. "Dat leerde mij om diepte te zien in de dingen. Maar vooral maakte die tijd duidelijk dat er iets anders in mij rondspookte: een kunstenaarshart. Na een eerste afwijzing werd ik na een traject via de moedermavo en het avondatheneum wél toegelaten tot de Rietveld Academie". In 1983 studeerde hij af en ondernam zijn reizen door Noord- en Zuid-Amerika en Afrika, al fotograferend, tekenend, zeefdrukkend. Hij werkte voor een grote liftenfabriek: "Weer die diepte en gefascineerd zijn door opwaartse kracht. Nog altijd maak ik niet zomaar iets. Soms is het er opeens, vaker ben ik lange tijd bezig om te onderzoeken hoe ik schoonheid tweedimensionaal kan uitdrukken."

KLUIVEN Door een familielid kwam Jens in Japanse sferen en maakte zich de haiku eigen, zelfs in andere talen. "In een haiku vertel je je verhaal in drie regels van achtereenvolgens vijf, zeven en weer vijf lettergrepen. In die dichtvorm speelt je eigen gevoel met natuur de hoofdrol." In zijn boekje 'Een plotselinge windvlaag' staan de linoneumsnedes zij aan zij met haiku's. "Ik vond en vind het fijn om kluiven te hebben", vertelt Jens. "En nu met mijn ziekte ligt er weer een kluif. Als je maar blijft kijken dan kun je zien."

De expositie is tot 15 oktober te zien aan de Elzenlaan 2 Bergen aan Zee.