• Leerlingen van de Boswaid doken in de geschiedenis van Egmond aan den Hoef.

    De Boswaid
  • Leerlingen krijgen uitleg bij Huys Egmont.

    De Boswaid

Expositie 'Kinderen van Lamoraal' bij De Boswaid

EGMOND AAN DEN HOEF Geschiedenis saai? Welnee! Zeker niet als het gaat over je eigen dorp. 450 jaar na de onthoofding van Lamoraal van Egmont, gaf heer Karel van Egmont maandag 4 juni bij basisschool De Boswaid het startsein voor het Lamoraal-project. De weken daarna gingen de leerlingen terug in de tijd en leerden ze over de heren van Egmont, Anna van Buren, Guyotte van IJsselstein, ridders en kastelen, over edelen, jonkvrouwen, het Slotkasteel en de Slotkapel.

Martijn Mulder van stichting Historisch Egmond gaf de leerlingen rondleidingen door Huys Egmont en rond de slotruïne, Jos Hof vertelde enthousiast in en over de Slotkapel. Ook bekeken de leerlingen de fototentoonstelling Heeren van Egmont en Vechtvolk van fotograaf Ab Baart. Daardoor geïnspireerd hebben leerlingen van groep 6 hun eigen expositie samengesteld: Kinderen van Lamoraal. Deze expositie en nog heel veel meer is te zien en te beleven tijdens de feestelijke afsluiting van het Lamoraal-project op donderdag 5 juli van 14.00 tot 15.00 uur bij De Boswaid.

GASTSPREKERS EN RONDLEIDINGEN In juni stonden er voor leerlingen van De Boswaid allerlei workshops en activiteiten op het programma. Alles stond in het teken van Lamoraal, ridders en kastelen. Zo kwamen er gastsprekers, is er muziek gemaakt en vermaakten de jongere kinderen zich tijdens een voorstelling van Poppentheater Belletje Sterk van Ellen Scholten. Leerlingen verdiepten zich in en gingen aan de slag met stokpaardjes, wapenschilden en glas-in-loodramen. Ze onderzochten wie de mensen waren naar wie veel van onze straatnamen zijn vernoemd, ze ontdekten kleding, voorwerpen en vergeten groentes uit die tijd.

Muziekcoach Marco studeerde met een groep een rap in over Lamoraal en een muis en botanicus Marjolein Temme maakte met leerlingen uit groep 6 allerlei kruidentheeën van geplukte kruiden en plantjes, zoals hondsdraf, kleefkruid, vlierbloesem en brandnetel. De kinderen bezochten onder leiding van Jos Hof de Slotkapel en beklommen het eeuwenoude torentje met helemaal bovenin het uurwerk en de grote luidklok. De bovenbouwleerlingen brachten onder meer een bezoek aan het Regionaal Archief in Alkmaar en doken daar de geschiedenis in.

INSPIRATIEAVOND VOOR OUDERS Ook aan ouders en grootouders was gedacht: speciaal voor hen was er dinsdag 12 juni een
inspiratieavond over Lamoraal bij Huys Egmont. Ook zij kregen een rondleiding en bekeken de fototentoonstelling Heeren van Egmont en Vechtvolk van fotograaf Ab Baart. 

EXPOSITIE Het Lamoraal-project bij De Boswaid wordt donderdag 5 juli van 14.00 tot 15.00 uur feestelijk afgesloten met onder meer een bijzondere expositie: Kinderen van Lamoraal. "Leerlingen tonen alle zelfgemaakte werken en kunsten, geven demonstraties en er is een proeverij van zelfgemaakte theesoorten en vergeten groenten. De fototentoonstelling Kinderen van Lamoraal is een heel fraaie coproductie van de leerlingen van groep 6 en juf Diana. Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen rustig rondkijken op school of zich laten rondleiden door de kinderen'', vertelt directeur Caroline le Clercq.